Aeroportului Internațional Braşov-Ghimbav – programul redus de operare de doar 12 ore...

Aeroportului Internațional Braşov-Ghimbav – programul redus de operare de doar 12 ore pe zi, îl face nefezabil şi neprofitabil

2 108

Programul redus de operare al aeroportului Braşov, de doar 12 ore pe zi, îl face nefezabil şi neprofitabil pentru operatorii aerieni, susţin reprezentanţii unei companii aeriene.
Conform unui comunicat remis presei, programul de doar 12 ore este consecinţa lipsei controlorilor de trafic aerian ROMATSA care să asigure serviciile necesare pentru ca aeroportul Braşov să poată funcţiona 24/7.
Transportatorului aerian Dan Air precizează că a suferit până în prezent pierderi de 2,6 milioane de euro „pentru a menţine în viaţă visul braşovenilor de a zbura de la ei de acasă”.
„La momentul de faţă, dacă se va continua în aceeaşi direcţie, fără a fi luate niciun fel de măsuri, este garantat că acest obiectiv se va închide, iar investiţia de peste 140.000.000 euro cât şi investiţiile operatorilor privaţi vor fi trecute în lunga listă de proiecte eşuate pe care România le are la activ”, se menţionează în comunicat.
De asemenea, din cauza acestui program de lucru limitat, Dan Air şi alţi transportatori aerieni „s-au văzut nevoiţi ca să aterizeze la alte aeroporturi deoarece aeroportul Braşov se închide conform programului de lucru„.
Totodată, reprezentanţii companiei aeriene susţin că s-a solicitat în repetate rânduri extinderea/flexibilizarea programului atât de către Dan Air cât şi de aeroportul Braşov, însă au fost „de fiecare dată refuzaţi”.
Modalitatea prin care s-a decis alocarea turnului virtual la Arad în detrimentul Bucureştiului (unde ar fi fost controlori suficienţi pentru a putea operaţionaliza aeroportul Braşov 24/7) rămâne în continuare o enigmă pentru industria aviatică. Ca un alt paradox, aeroportul internaţional Arad care are în medie lunar doar 20 de pasageri este deschis non-stop în comparaţie cu aeroportul Braşov care are un trafic de peste 10.000 pasageri. S-au făcut foarte multe greşeli în faza de management de proiect şi nu s-a avut în vedere potenţialul evident al aeroportului Braşov, ba mai mult, structurarea organelor de control din zona Braşovului a fost complicată în mod nenecesar, fapt care a condus ca foarte puţini controlori de trafic să se poată califica pentru a deservi aeroportul Braşov”, precizează reprezentanţii transportatorului aerian.
Totodată, reprezentanţii Dan Air susţin că prelungirea programului de lucru al controlorilor de trafic ROMATSA este cea mai simplă şi la îndemână soluţie pentru a asigura serviciile necesare desfăşurării operaţiunilor de transport aerian comercial.
În acest sens, reprezentanţii companiei aeriene au adresat o scrisoare autorităţilor române cu privire la operaţionalizarea aeroportului Braşov în vederea extinderii programului de lucru şi aprobarea capabilităţilor tehnice.
Aeroportul Braşov s-a deschis de mai bine de trei luni cu un program de doar 12 ore, iar până la această oră nu au fost luate măsuri suplimentare pentru a asigura operaţionalizarea aeroportului din Ghimbav„, se menţionează în document.
Totodată, Aeroportul Braşov urmează să se confrunte cu şi mai multe probleme legate de operare întrucât sezonul rece, care a debutat deja, provoacă fenomene meteo nefavorabile printre care vizibilitatea redusă.
„Sistemul automat de aterizare (ILS) al pistei din Braşov este la momentul de faţă aprobat pentru CAT I, unde este necesară o vizibilitate minimă de 550 m pentru ca apropierile în vederea aterizării să poată fi iniţiate. Această vizibilitate este rar întâlnită în perioada de iarnă în zona de depresiune a Braşovului, mai ales la orele dimineţii. Totuşi aeroportul Braşov are cele mai noi echipamente ceea ce au capabilitatea de a permite aterizări de categorii mult mai permisive, însă acestea nu au fost încă autorizate fiind astfel un real pericol în a restrânge şi mai mult programul de funcţionare al aeroportului.”, motivează reprezentanţii transportatorului aerian.
În scrisoarea trimisă către autorităţi, Dan Air pune în vedere aspectele stringente la momentul de faţă şi propune soluţii pentru a rezolva problemele aeroportului care ţin mai mult de reorganizarea resursei umane şi nu de finanţări sau investiţii adiţionale.
Dan Air a publicat programul de iarnă unde sunt evidenţiate zboruri în afara orelor de program actuale ale aeroportului întrucât programul propus este singura variantă prin care Aeroportul Braşov se poate autofinanţa, de aceea am alocat şi a doua aeronava pentru operarea de pe Aeroportul Braşov, pentru a ne asigura că acest aeroport va rămâne viabil. Fără cooperarea autorităţilor şi fără implementarea unor soluţii simple care sunt propuse de către Dan Air se conturează un viitor sumbru pentru cel mai nou aeroport din România„, se mai precizează în document.
Dincolo de imensa nemulțumire a transportatorului „Dan Air”, nu putem să nu remarcăm neputință conducerii Consiliului Județean Brațov care se alătură unor interese străine ce doresc scoaterea din cicuitul comercial al Aeroportului Internațional Braşov-Ghimbav.
O soluție rapidă și totodată eficientă ar fi organizarea unei licitații prin care să fie scoasă operarea aeropurtului, de sun amatorii actuali. Este nevoie de o firmă speciaizată care să opereze aeroportul. Acest aspect este cunoscut la nivelul vechii și actuaei conduceri, care menține într-un blocaj inexplicabil evoluția Aeroportului Internațional Braşov-Ghimbav. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.