Programul Prima Casa va incepe in iulie

Programul Prima Casa va incepe in iulie

0 95

Un comunicat al Executivului arata ca Ministerul Finantelor, impreuna cu Banca Nationala, Fondul National de Garantare a Creditelor si experti din cadrul bancilor vor definitiva conditiile de natura tehnica ale aplicarii programului guvernamental „Prima casa”, astfel incat programul sa devina operational in luna iulie a acestui an. De asemenea, cei care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului “Prima casa” vor beneficia de TVA redus de 5%, la achizitionarea primei locuinte.
Primul-ministru Emil Boc, ministrul finantelor Gheorghe Pogea si guvernatorul BNR Mugur Isarescu au avut joi la Palatul Victoria o intalnire cu reprezentantii consiliului Asociatiei Romane a Bancilor, pentru a discuta despre implementarea programului “Prima casa”.
Potrivit comunicatului, primul-ministru, ministrul finantelor si guvernatorul BNR au prezentat bancilor obiectivele si conditiile minimale ale programului “Prima casa”, care in esenta, sunt urmatoarele:
1. Statul, prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor, va garanta un imprumut de pana la 60.000 de euro pentru cumpararea unei locuinte.
2. Bancile vor percepe beneficiarilor programului Prima Casa un avans de maximum 5% din valoarea creditului.
3. Bancile vor avea costuri mai reduse ale creditarii si dobanzii decat cele existente pe piata, intrucat statul garanteaza in totalitate valoarea creditelor si intregul risc al imprumutului, in limita sumei de 60.000 de euro. Practic, bancile nu vor mai suporta costurile asociate riscului de neplata, risc preluat de catre stat.
4. Cei care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului “Prima casa” vor beneficia si ei de TVA redus de 5%, la achizitionarea primei locuinte.

Bancilor care par ca ar intentiona sa participe la finantare: BRD, Alpha Bank, Raiffeisen Bank ºi BCR. O informatie de ultima ora da ca sigura si participarea lui Alfa Bank. „Alpha Bank este interesata sa participe la Programul Prima Casa. Consideram ca este un program care poate impulsiona piata imobiliara in Romania, mai ales pe segmentul locuintelor cu pret mai scazut, care pot deveni accesibile clientilor”, a declarat pentru HotNews.ro Sergiu Oprescu, Presedinte Executiv Alpha Bank Romania. Este prima institutie bancara care confirma participarea la acest program.

Notarii Publici promit sprijin pentru prima casa
Uniunea Nationala a Notarilor Publici promite ca va sustine Prima Casa prin reducerea cu 30% a tarifelor.
„Conducerea Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania saluta aceasta initiativa, careia considera ca poate sa i se alature prin actiunea de reducerea cu circa 30% a onorariilor – atat pentru incheierea actelor de vanzare/cumparare, cat si pentru autentificarea contractelor de ipoteca”, transmite Uniunea Nationala a Notarilor Publici.
„Initiativa Guvernului Romaniei de a oferi o serie de facilitati, in special tinerilor, pentru achizitionarea „Primei case” constituie unul dintre pasii concreti care se fac in directia unor politici sociale echitabile si eficiente”, se mai arata in declaratia UNNPR.
UNNPR mai transmite ca va inainta ministrului justitiei „propuneri concrete pentru o reducere considerabila a sumelor pe care cei indreptatiti sa beneficieze de aceasta masura a <> le vor achita pentru a deveni <>”.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.