Programul Prima Casa are norme metodologice

Programul Prima Casa are norme metodologice

0 102

Guvernul a adoptat, miercuri, normele metodologice de aplicare a noii forme a Programului „Prima Casa”, prin care bancile vor imparti cu statul riscurile pentru creditele acordate la achizitionarea locuintelor in acest sistem, a declarat prim-ministrul Emil Boc. „Astazi am adoptat normele metodologice la Programul ‘Prima Casa’. Imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial a normelor metodologice, bancile pot sa se inscrie in noua forma a programului ce partajeaza garantiile de stat in proportie de 50% Guvern – 50% banci. Prin aprobarea normelor metodologice, dam posibilitatea sa se acorde in continuare garantii in valoare de 1,5 miliarde de euro si alti aproximativ 40.000 de beneficiari sa poata intra in Programul ‘Prima Casa'”, a afirmat seful Executivului, la finalul sedintei de Guvern.
El a subliniat ca modul de calcul al dobanzilor ramane acelasi ca si pana in prezent in Programul „Prima Casa”, iar avansul platit de beneficiar bancii este tot de 5% din valoarea imobilului.
Potrivit actului normativ, in limita plafonului alocat si utilizat, finantatorii eligibili din cadrul programului pot sa transfere portofoliul de credite catre alti finantatori care indeplinesc criteriile de eligibilitate, cu conditia notificarii cesiunii catre beneficiar si fara a afecta drepturile si obligatiile beneficiarilor din contractele in curs de derulare.
De asemenea, o banca neinscrisa initial in program poate sa devina eligibila daca preia portofoliul de garantii acordat de un finantator eligibil in cadrul programului, cu conditia transmiterii catre FNGCIMM si MFP a unui angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate.
Totodata, au fost reintroduse promisiunile de garantare prin care FNGCIMM isi exprima intentia de a garanta finantarea ce va fi acordata beneficiarilor in cazul constructiei de locuinte si care au valabilitate pe toata perioada de valabilitate a constructiei de locuinte, dar nu mai mult de 18 luni, a informat Guvernul.

In cadrul programului guvernamental „Prima casa” au fost emise 38.000 de garantii, in valoare totala de 1.545 milioane euro, din plafonul cumulat 2009 -2010 de 1,7 miliarde euro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.