Programul After School – cerut cu insistenta de parinti

Programul After School – cerut cu insistenta de parinti

0 159

Programul „after school”, adica ore petrecute la scoala dupa orele de curs, este destul de nou in „constiinta” invatamantului romanesc, dar chiar si asa, parintii s-au aratat mai mult decat incantati de aceasta idee.
Intr-o societate in care, orele la serviciu petrecute de parintii „constiinciosi” depasesc cu mult orarul elevilor, acest program ar fi fost o alternativa dezirabila pentru primii dintre acestia. Copiii ar fi stat astfel supravegheati in salile de clasa, si-ar fi facut temele, iar parintii ar fi stat linistiti stiind ca odraslele lor nu haladuiesc pe strazile cartierului cu cheia agatata la gat.
Programele after-school, adica „scoala de dupa scoala” despre care Ecaterina Andronescu spunea ca vor revolutiona sistemul si vor demitiza meditatiile, nu au fost incluse in oferta institutiilor de stat, parintii trebuind sa plateasca pentru aceste servicii pana la 65.000 de lei in zona privata.
Toate scolile bat acum in retragere din lipsa de fonduri si de spatii de desfasurare a activitatii. De investitii, salariile invatatorilor si activitatile extrascolare se ocupa financiar, in primul rand, primaria, dar criza economica i-a determinat pe multi sa dea uitarii aceasta initiativa.
Specialistii recunosc ca programul, inca haotic, dar necesar are nevoie de un cadru legal.
Initial ministrul Ecaterina Andronescu a inclus sistemul „scoala dupa scoala” in noua Lege a Educatiei cu finantare de la stat din 2009. Acum, insa, Ministerul Educatiei a renuntat la program, instituirea programelor after-school fiind omise din Codul Educatiei, care ar trebui sa cuprinda „toate reglementarile posibile”, dupa spusele autoritatilor.
Asa ca, pana vom face rost de banii necesari, va trebui sa ne obisnuim cu proiecte pe hartie si planuri de viitor idealiste.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.