Program Rabla pentru panouri solare pe locuinta

Program Rabla pentru panouri solare pe locuinta

0 125

Reprezentantii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) vor sa aprobe prin ordin ministerial, in cel mult trei saptamani, ghidurile de finantare pentru montarea de panouri solare pe locuinte, ca alternativa la boilere si centrale electrice, a declarat joi, 11 septembrie 2008, secretarul de stat in MMDD, Lucia Ana Varga. Drept urmare, persoanele fizice si asociatiile de locatari vor fi incurajate sa renunte la vechile forme de producere a apei calde, de tipul boilerelor, pentru a recurge la energii mai putin poluante, ceea ce ar trebui sa reduca si cheltuieilile cu apa calda si electricitatea, a mai spus secretarul de stat cu ocazia unui seminar de specialitate. “Utilizand panouri solare, cetatenii vor plati mai putin si pentru curent. Intentionam ca programul nostru sa fie asemanator programului “Rabla”, a mentionat Varga.
Ea a adaugat ca banii ar urma sa provina de la fondul de mediu, care a fost deja alimentat cu sumele stranse din taxa de poluare auto.
De altfel, fondurile provenite din aceasta taxa ar urma sa fie folosite si pentru alte proiecte de inlocuire sau completare a sistemelor de incalzire, producerea de energie electrica din resurse regenerabile si impadurirea suprafetelor degradate, masuri prin care Ministerul Mediului urmareste imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului.
Senatul a eliminat, insa, luni, taxa de poluare si a decis restituirea banilor catre cetateni, proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei 50/2008 urmand sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor. “Taxa de poluare auto va fi folosita pentru sustinerea financiara a unor proiecte ce urmaresc imbunatatirea calitatii vietii si a mediului, de aceea am speranta ca deputatii vor fi suficient de maturi si nu vor trece actul normativ”, a mai spus secretarul de stat Lucia Varga.
In prezent, Ministerul Mediului considera esentiala demararea unor astfel de proiecte de dezvoltare durabila din banii proveniti de la fondul de mediu, cel putin in 2008, dar nu are o strategie alternativa de finantare a acestora in cazul eliminarii definitive a taxei de poluare, potrivit declaratiilor reprezentantului MMDD.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.