Program de finanatare pentru IMM

Program de finanatare pentru IMM

0 328

Mii de intreprinzatori din Romania vor putea? beneficia de noul program de finantare in valoare de 82,5 milioane de Euro lansat the BERD, Comisia Uniunii Europene, Guvernul Romaniei si banci comerciale co-finantatoare. Programul Roman de micro-finantare va acorda fonduri – in RON sau Euro – bancilor si institutiilor finanaciare nonbancare – societatilor de micro-finantare, pentru ca acestea sa? acorde imprumuturi interprinderilor micro si mici , inclusiv intreprinderilor nou infiintate. Programul de finantare? a fost creat? pentru a? imbunatati accesul la servicii financiare a intreprinzatorilor din Romania, in special a celor din zonele mai putin dezvoltate si din zonele rurale, care pana in prezent aveau access limitat la servicii financiare cu costuri rezonabile.


?


Chikako Kuno, Directorul diviziei afaceri mici al BERD, a spus ca sunt inca multe banci in Romania care nu doresc sa ofere imprumuturi firmelor micro si mici datorita riscului de nerambursare cu care este asociat acest sector. In acelasi timp, societatile finanaciare non-bancare de microfinantare, care isi asuma riscul? de a credita sectorul, au fonduri insuficiente.? Acest Program ajuta la eliminarea acestor? goluri din piata finanaciara, sprijinind astfel infiintarea a mii de noi afaceri ce vor crea locuri de munca si vor contribui la dezvoltarea economica a Romaniei, a spus D-na Kuno.


?


Programul de micro-creditare va fi finantat? cu 40 milioane euro de catre BERD, 30 milioane euro printr-un imprumut bancar sindicalizat de pe piata de capital, la care se adauga o contributie de 18,02 milioane de Euro, din care 13,6 milioane euro de la Uniunea Europeana si 4,42 milioane euro de la Guvernul Romaniei reprezentand bugetul aferent Programului Phare 2005 si 2006.


Co-finantarea Programului de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, include 2.5 milioane de Euro ce reprezinta fonduri pentru asistenta tehnica necesara dezvoltarii de noi produse finanaciare pentru sectorul interprinderilor micro si mici, imbunatatirea procedurilor de management al riscului si instruire de personal.


?


Pentru a incuraja institutiile finanaciare sa acorde imprumuturi firmelor nou infiintate (firme cu mai putin de 12 luni de activitate) s-a constituit un fond de risc de 3 milioane euro din care se vor acoperi 50% din pierderile inregistrate de catre institutiile finanaciare partenere in cadrul programului, pentru imprumuturile ne- performante acordate firmelor nou infiintate.?


?


“Competitivitatea economiei depinde in mare masura de capacitatea afacerilor mici”, a declarat ambasadorul Donato Chiarini, Seful Delegatiei Comisiei Uniunii Europene in Romania,? micile afaceri sunt? cele care creaza locuri de munca, baza pentru noi idei de afaceri si principalul promotor al antreprenoriatului, de aceea intarirea sectorului de interprinderi mici si mijlocii este vital pentru asigurarea cresterii competitivitatii? lor.Pentru initierea si dezvoltarea unei afaceri? sunt necesari bani, si, de cele mai multe ori, gasirea unei surse adecvate de finantare reprezinta o dificultate majora pentru intreprinderile mici si mijlocii. Prin acest program, fondurile PHARE impreuna cu resurse finanaciare de la BERD si de la Guvernul Romaniei sunt mobilizate pentru a acorda imprumuturi interprinderilor mici si mijlocii. Fondurile PHARE?? puse la dispozitie de catre Comisia Uniunii Europene, inlesnesc accesul la finantare? al IMM prin constituirea fondului de risc si prin asistenta tehnica acordata partenerilor – institutiilor financiare intermediare.


?


Ministrul Integrarii Europene, Anca Daniela Boagiu a spus ca obiectivul principal al noului program de finantare il reprezinta asigurarea finantarii pentru dezvoltarea afacerilor in Romania prin intermediari financiari locali, punandu-se accent in special pe nevoile intreprinderilor nou infiintate si microintreprinderilor. „Schema de microfinantare? isi propune sa asigure suport financiar beneficiarilor tinta completand resursele oferite de sectorul financiar local si/sau de catre Institutiile financiare de Dezvoltare active in Romania. Programul se va constitui ca un proiect pilot? de promovare a programului Jeremie (Join European Resources for Micro to Medium Enterprises), o initiativa care isi propune sa imbunatateasca furnizarea de servicii financiare si capital de risc catre intreprinderi mici si mijlocii in regiunile Uniunii Europene, in implementare din 2007”a mai spus ministrul Boagiu.


Opportunity Micro-Credit Romania (OMRO) va fi prima institutie finanaciara non – banacara de micro-finantare care va primi fonduri in cadrul programului. Imprumutul de RON 9.85 milioane RON (2.8 milioane de euro) va consolida si creste? portofoliul actual de clienti al OMRO.? Marimea medie a imprumuturilor? acordate? intreprinderilor micro si mici? in care lucreaza pina la 9 angajati este? de in jur de? 10, 000 euro.


?


Infiintata in 2001 cu sediul in Tirgu Mures, OMRO este una dintre primele organizatii de micro-finantare din Romania, cu un patrimoniu de 32.6 milioane RON si un portofoliu de 2.048? clienti activi. Fondurile? obtinute in cadrul Programului vor contribui semnificativ la dezvoltarea activitatii de finantare a sectorului micilor afaceri si la realizarea obiectivului OMRO de a depasi cifra de 3000 de imprumuturi acordate in 2007, dupa cum a declarat Csaba Kalman, Director Executiv.


?


Uniunea Europeana sprijina Romania cu expertiza si resurse financiare in vederea? pregatirii aderarii prin programele specifice: PHARE, ISPA si SAPARD,


Sectoarele beneficiare variaza de la dezvoltare regionala la sprijin pentru interprinderi mici si mijlocii, de la investitii in transport si protectia mediului la dezvoltare rurala.


?


Valoarea anuala a fondurilor? alocate Romaniei prin cele trei programe de preaderare a crescut de la 660 milioane Euro in 2003 la mai bine de 1 miliard de euro in 2006. Managementul acestor fonduri este realizat de autoritatile romane sub coordonarea Ministerului de Finante.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.