PROGNOZA PE TREI ZILE, Brasovul cu zile de primavara timpurie

PROGNOZA PE TREI ZILE, Brasovul cu zile de primavara timpurie

0 114

PROGNOZA PE TREI ZILE
Masa de aer mult mai calda decat suntem obisnuiti in aceasta perioada a cam topit zapada din jurul Brasovului. Dupa o noapte in care s-a inregistrat in multe localitati din judet o temperatura pozitiva urmeaza o zi care seamana a toamna tarzie. Saptamana se incheie totusi cu o revenire a aerului rece, care nu va reusi sa coboare prea mult maximele. Specialistii spum ca, sambata, la nivelul tarii, mercurul din termometre, va crestepana spre 15 grade in sud-vest.
Pe acest fond cald, precipitatiile sunt sub forma de ploi mai ales, vineri in vest, nord si centru, iar sambata in est si duminica spre est. Doar la munte vremea pare sa dea semne de iarna, cu ninsori.
Atentie in zona montana este pericol real de avalanse.

Vineri, norii grosi si ploile locale vor defini aspectul zilei de, dar pe un fond termic intr-atat de cald, incat am putea spune ca este primavara. Maximele sunt exclusiv pozitive, cu valori de la 3 la 13 grade, valori de martie. E drept, ploile sunt prezente in multe regiuni ale tarii, mai ales in vest, nord si centru, iar ninsori se anunta doar la munte. In sud si sud-est, ceata lasata inca de peste noapte persista cateva ore bune si ziua, izolat, ce-i drept, in Baragan si Dobrogea.
Dupa o noapte cu vreme inchisa, in Capitala vremea ne aduce si ceva soare, dupa atatea zile de absenta, iar maxima atinge nu mai putin de 8-9 grade. Presiunea atmosferica are o tendinta de crestere de la 755 mm coloana de mercur, valoare usor sub cea considerata confortabila.
Iarna pare sa se fi retras in munti. Doar aici se anunta ceva ninsori, mai mult prin Carpatii Orientali, ca si cei Meridionali, dar in rest, e rost si de lapovise si ploi. Dimineata si aici dicteaza ceata peste vai si depresiuni, dar vantul incepe sa prinda putere pe creste. Semne bune de la iarna se anunta in weekend la munte: sambata ninsorile se extind in Carpatii Occidentali si cei Meridionali, in ciuda temperaturilor care continua sa aiba o tendinta de crestere. Abia duminica vremea pare sa se mai raceasca la munte, dar ninsorile raman tot putine.
Vremea inchisa de dincolo de Carpati nu impiedica mercurul sa urce la valori termice de primavara. Ba chiar se incalzeste usor, iar maximele ating 6 grade la Cluj, 7 la Sibiu si Baia Mare si chiar 10 la Oradea si Timisoara.
Nici din sud norii nu lipsesc, precipitatiile insa nu se arata, iar temperaturile salta la 8 grade la Giurgiu, 11 la Craiova si nu mai putin de 13 la Turnu Severin. E drept, din aceasta parte a tarii, ceata matinala e nelipsita in zonele joase din Muntenia mai ales, unde se asociaza si cu ceva burnita. Norii grei atarna si deasupra Dobrogei, asa ca soarele abia daca isi strecoara razele printre ei, dar temperaturile tot reusessc sa urce cu 2-3 grade fata de ieri, la aproximativ 7 grade la Tulcea si 8 la Constanta.
Nici in Moldova vremea nu face rabat de la incalzire. Mai mult in sudul provinciei cerul e destul de curatat de nori, iar ploile, slabe, se incumeta doar prin nord. Maximele sunt si aici generoase, cum spuneam, atingand 5 grade la Iasi si Suceava si 7 la Galati si Bacau.

Sambata primavara pare in toi. Maximele urca nesperat de mult. Cele mai mici valori nu vor cobori sub 5 grade, in timp ce varfurile termice anuntate de specialisti vor atinge si 14, daca nu chiar 15 grade, temperaturi de miez de aprilie. Nu scapam insa de nori care vor lasa ploi slabe prin nord, centru si est, iar lapovita si ninsoarea prefera crestele inalte. Desigur, ceata va fi din nou prezenta in zonele joase la primele ore ale zilei.
De altfel si in Bucuresti, acelasi tabloul primavaratic ne asteapta si sambata. Ceata matinala va ceda locul soarelui spre orele amiezii, cand mercurul va indica 8-9 grade.

Duminica In Bucuresti, duminica vremea se anunta mohorata, cu cer incarcat de nori si vant moderat, dar amiaza tot cu o maxima generoasa vine, de 7, daca nu chiar 8 grade.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.