Prognoza meteo pentru vineri si urmatoarele doua saptamani

Prognoza meteo pentru vineri si urmatoarele doua saptamani

0 87
Valorile termice vor mai creste usor joi, in cea mai mare parte a tarii, astfel ca cele maxime se vor incadra intre 10 grade in Delta Dunarii si 20 de grade in Oltenia si sud-vestul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse intre -1 si 9 grade. Cerul va fi variabil, cu innorari temporare in jumatatea de est a teritoriului, unde, mai ales in cursul zilei, local va ploua, iar dupa-amiaza vor fi si descarcari electrice, informeaza Mediafax. In rest, doar izolat pot fi ploi slabe, de scurta durata, ziua. Vantul va sufla slab si moderat. Dimineata si nopatea, pe arii restranse in zonele joase va fi ceata.
 
Vineri, in tara, vremea va continua sa se incalzeasca si va deveni mai calda decat in mod obisnuit in majoritatea regiunilor. In vestul, centrul si nordul tarii cerul se va innora treptat si indeosebi seara si noaptea vor fi ploi, mai ales averse, insotite si de descarcari electrice. In restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala izolat, spre sfarsitul intervalului. Cantitatile de apa vor putea fi mai insemnate in Banat, Maramures si Carpatii Occidentali.
 
 
Vremea pana la 20 aprilie
Meteorologii estimează, pentru următoarele săptămâni, temperaturi maxime exclusiv pozitive apropiate de normalul perioadei, valorile termice urmand sa se incadreze între 8 ÅŸi 20 de grade Celsius în întreaga Å£ară.
Potrivit AdministraÅ£iei NaÅ£ionale de Meteorologie, citate de Agerpres, în perioada urmatoare, deÅŸi temperatura aerului va fi plăcută pe întreg intervalul de prognoză, în majoritatea zonelor se vor semnala precipitaÅ£ii destul de însemnate cantitativ.
 
La munte, în prima săptămână a intervalului de prognoză, temperaturile diurne vor creÅŸte, în medie, de la 2 la 10 grade Celsius. O uÅŸoară răcire se va resimÅ£i în zilele de 14 ÅŸi 15 aprilie, când acestea vor scădea spre 7 grade. Pentru intervalul 16-21 aprilie se aÅŸteaptă mici variaÅ£ii în jurul mediei termice diurne de 9 grade. Temperaturile medii nocturne se vor menÅ£ine sub limita îngheÅ£ului până pe 12 aprilie, ceea ce este normal pentru regiunile înalte în această perioadă a anului. Începând cu 13 aprilie acestea vor fi uÅŸor pozitive, în jurul mediei de un grad.
Temporar, vor cădea ploi la altitudini mai mici de 1.700 metri, iar la altitudini mai mari, mai ales la începutul intervalului, se vor semnala ÅŸi lapoviÅ£e sau ninsori. PrecipitaÅ£iile pot fi mai însemnate cantitativ în intervalele 9-11 aprilie, 13-15 aprilie ÅŸi 20-21 aprilie.
 
Transilvania, procesul de încălzire a vremii din intervalul analizat va însemna trecerea de la 9 grade spre valori termice diurne de 17 grade. În următoarele trei zile, va exista o răcire nesemnificativă, cu trecerea printr-un minim de 14 grade în data de 14 aprilie ÅŸi revenirea la 17 grade, pe 16 aprilie, valoare ce va rămâne constantă pe parcursul celei de-a doua săptămâni. Temperaturile medii nocturne vor scădea spre limita îngheÅ£ului, de la 2 grade (pe 8 aprilie) până aproape de zero grade în data de 9 aprilie. Între 10 ÅŸi 14 aprilie, valorile termice din timpul nopÅ£ii vor creÅŸte până la 6 grade.
Urmează o scădere a temperaturilor minime spre 2 grade (pe 15 ÅŸi 16 aprilie), iar între 17 ÅŸi 21 aprilie vor fi mici variaÅ£ii în jurul a 3 grade. În intervalul de prognoză analizat, ploile slabe se pot semnala zilnic, iar în intervalele 10-11 aprilie,13-15 aprilie, 16-18 aprilie ÅŸi 20-21 aprilie pot fi ÅŸi ploi mai însemnate cantitativ.
 
Banat, până pe 12 aprilie, temperaturile medii diurne vor marca o creÅŸtere destul de importantă, de la 8 la 20 de grade. Ulterior, după două zile de uÅŸoară scădere, se vor atinge 16 grade, iar în săptămâna 15-21 aprilie, vor fi mici variaÅ£ii în jurul valorii de 18 grade Celsius. Temperaturile medii nocturne ale regiunii vor avea o evoluÅ£ie în acelaÅŸi sens, ÅŸi anume, iniÅ£ial, o creÅŸtere de la valori în jur de 3 grade spre 8 grade, ce se vor atinge pe 13 aprilie, apoi două nopÅ£i de scădere până la 5 grade, pentru ca, în a doua parte a intervalului de prognoză, să avem o oarecare staÅ£ionaritate a acestora în ecartul 6-7 grade Celsius. În următoarele două săptămâni, ploile slabe pot fi prezente zilnic, dar în intervalele 10-11 aprilie ÅŸi 13-14 aprilie vor fi posibile ÅŸi ploi moderate din punct de vedere cantitativ.
 
CriÅŸana, temperaturile medii diurne vor creÅŸte de la 9 la 18 grade, apoi urmează o scădere uÅŸoară spre 15 grade, ce se vor atinge în 14 aprilie, iar în săptămâna 15-21 aprilie se vor menÅ£ine în fiecare zi valori termice medii foarte apropiate de 17 grade. În ceea ce priveÅŸte temperaturile medii nocturne, se estimează, până pe 13 aprilie, o creÅŸtere de la 2 grade spre 8 grade, urmată de o scădere spre 5 grade, pe 15 aprilie. În a doua parte a intervalului de prognoză se conturează o medie regională nocturnă ce poate avea doar mici variaÅ£ii în jurul valorii de 6 grade Celsius. Pe tot parcursul intervalului de prognoză se vor semnala ploi, acestea fiind mai însemnate cantitativ în intervalele 9-11 aprilie, 12-14 aprilie ÅŸi 15-16 aprilie.
 
MaramureÅŸ, pana pe 12 aprilie temperaturile medii diurne vor creÅŸte de la 9 la 17 grade Celsius, după care se prefigurează o scădere uÅŸoară spre 14 grade (în data de 14 aprilie) ÅŸi revenirea la 17 grade, pe 15 aprilie. Pentru intervalul 16-21 aprilie nu se întrevăd modificări semnificative ale temperaturilor medii diurne, ci doar o încadrare în 16-17 grade Celsius. Pentru temperaturile medii nocturne se estimează valori regionale destul de mici între 8 ÅŸi 11 aprilie, când acestea vor fi de 1-3 grade Celsius. Ulterior, evoluÅ£ia acestora va fi ceva mai favorabilă ÅŸi nu se va mai coborî sub 4 grade, iar în celelalte nopÅ£i se vor înregistra medii de 5-7 grade. Vor cădea ploi aproape zilnic, cu o probabilitate mai mare de a se totaliza ÅŸi cantităţi mai însemnate în intervalele 9-15 aprilie, 16-18 aprilie ÅŸi 20-21 aprilie.
 
Moldova, încălzirea vremii din intervalul mentionatse va traduce prin creÅŸterea valorilor medii termice diurne de la 8 la 18 grade Celsius. Pe 14 ÅŸi 15 aprilie se va resimÅ£i o uÅŸoară răcire la trecerea spre 15 grade, însă în intervalul 16-21 aprilie temperaturile medii diurne vor varia destul de puÅ£in, respectiv între 16 ÅŸi 17 grade. Temperaturile medii nocturne vor coborî uÅŸor sub limita îngheÅ£ului în data de 9 aprilie, pornind de la 2 grade, pe 8 aprilie. Începând cu data de 10 aprilie, acestea vor creÅŸte semnificativ, atingându-se 7 grade Celsius pe 14 aprilie. În zilele de 15 ÅŸi 16 aprilie va exista uÅŸoară scădere a temperaturilor minime până spre spre 4 grade Celsius, dar între 17 ÅŸi 22 aprilie vor fi doar mici variaÅ£ii în jurul mediei regionale de 5 grade. Între 9 ÅŸi 21 aprilie, ploile vor fi slabe, însă izolat se pot semnala ÅŸi lapoviÅ£e în prima zi. Cantităţile de apă vor fi, în general, moderate ÅŸi se pot cumula în intervalele 10-11 aprilie ÅŸi 13-15 aprilie.
 
Dobrogea, vremea se va încălzi pana pe 13 aprilie, când valorile medii termice diurne vor creÅŸte de la 9 la 16 grade. În intervalul 14-16 aprilie, se va resimÅ£i o uÅŸoară răcire până spre 14 grade Celsius, iar între 17 ÅŸi 21 aprilie temperaturile medii diurne regionale vor fi cvasi-constante, între 15 ÅŸi 16 grade Celsius. Temperaturile medii nocturne vor coborî de la 5 grade, în data de 8 aprilie, la 2 grade în 9 aprilie, apoi vor creÅŸte semnificativ până la 9 grade pe 14 aprilie. Între 15 ÅŸi 18 aprilie, minimele termice nocturne vor coborî spre 6 grade, iar din 18 până pe 21 aprilie acestea vor avea doar mici variaÅ£ii în jurul mediei regionale de 7 grade. În intervalul de prognoză zilnic pot fi ploi slabe, iar în intervalele 10-11 aprilie ÅŸi 13-15 aprilie cantităţile de apă căzute vor fi, în general, moderate cantitativ.
 
Muntenia, vremea se va încălzi semnificativ pana pe 13 aprilie, când se va produce creÅŸterea valorilor medii termice diurne de la 10 la 20 de grade. Pe 14 ÅŸi 15 aprilie se va resimÅ£i o uÅŸoară răcire prin trecerea la 16 grade, însă în intervalul 16-21 aprilie temperaturile medii diurne vor varia destul de puÅ£in în jurul valorii de 18 grade.
La începutul intervalului de prognoză temperaturile medii nocturne vor coborî de la 5 la 2 grade (în data de 9 aprilie), după care vor creÅŸte până spre 14 aprilie. Pe 15 ÅŸi 16 aprilie va fi o uÅŸoară răcire, astfel încât valorile termice nocturne vor scădea spre 5 grade. În intervalul 17-21 aprilie, acestea vor avea doar mici variaÅ£ii în jurul mediei de 6 grade. Pe parcursul intervalului de prognoză, zilnic, vor fi posibile ploi slabe, iar în intervalele 10-11 aprilie, 13-15 aprillie, 16-17 aprilie ÅŸi 20-21 aprilie pot fi ploi mai însemnate cantitativ.
 
Oltenia, procesul de încălzire a vremii va fi important ÅŸi se va traduce prin creÅŸterea valorilor medii termice diurne de la 8 la 20 de grade. Pe 14 ÅŸi 15 aprilie se va resimÅ£i o uÅŸoară răcire la trecerea spre 17 grade, iar în intervalul 16-21 aprilie temperaturile medii diurne vor varia destul de puÅ£in în jurul valorii de 18 grade Celsius. La începutul intervalului, temperaturile medii nocturne vor coborî de la 5 la 3 grade, iar începând cu 10 aprilie acestea vor creÅŸte treptat până la 8 grade, pe 14 aprilie. Pe 15 ÅŸi 16 aprilie va fi o uÅŸoară răcire, astfel că valorile termice nocturne vor scădea spre 5 grade, iar în intervalul 17-21 aprilie acestea vor avea doar mici variaÅ£ii în jurul mediei regionale de 6 grade Celsius. Pe parcursul intervalului de prognoză zilnic vor fi posibile ploi slabe, iar în intervalele 7-8 aprilie, 13-15 aprilie, 16-17 aprilie ÅŸi 20-21 aprilie pot fi ploi moderate cantitativ.
 
Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 7-22 aprilie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.