Prognoza meteo pentru octombrie, noiembrie si decembrie!

Prognoza meteo pentru octombrie, noiembrie si decembrie!

0 657
Temperaturile medii lunare se vor situa peste normalul climatologic in cea mai mare parte a tarii, in urmatoarele trei luni, in timp ce regimul precipitatiilor va fi unul excedentar atat in ultimele luni de toamna, cat si in prima luna de iarna, reiese din prognoza meteorologica valabila pentru intervalul octombrie – decembrie 2015, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie.
In octombrie, temperaturile medii lunare vor inregistra valori peste norme in sud-est si local in sudul si vestul tarii, iar in rest valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice, stabilite la 9,6 grade Celsius.
Sunt prognozate temperaturi medii
* Transilvania 6 – 10 grade;
* Banat 10 – 13 grade,
* Crisana 10 -11 grade,
* Dobrogea 11 – 14 grade,
* Maramures 9 – 10 grade,
* Oltenia 8 – 12 grade,
* Muntenia 9 – 12 grade
* Moldova 5 – 12 grade.2815576580_8331909fddIn luna noiembrie, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale, cu exceptia sud-estului si local sudului si vestului tarii, unde acestea se pot situa peste normele climatologice ale perioadei, de 3,8 grade Celsius.

Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limite apropiate de mediile climatologice in majoritatea regiunilor, mai putin in centrul si local in nordul si estul tarii, unde vor fi posibile cantitati medii peste norme. Acestea pot avea o tendinta de excedent in cea mai mare parte a tarii fata de media multianuala a perioadei, de 43,5 l/mp.
Pe de alta parte, cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limitele climatologice in majoritatea zonelor, local in centrul tarii fiind posibile valori peste medii, iar in sud sub normele lunare, de 44,8 l/mp.

In prima luna de iarna, estimarile meteorologilor arata ca temperatura aerului va avea valori termice in general apropiate de mediile multianuale, iar in sud-estul si local in sudul si vestul tarii vor fi posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decat in mod obisnuit.

Media multianuala a lunii decembrie, stabilita luandu-se in calcul perioada 1981-2010, se situeaza la -0,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre -5 si zero grade Celsius – in Moldova si Transilvania, intre -2 si zero grade – in Maramures, intre minus doua si plus un grad Celsius – in Oltenia, intre minus un grad si plus un grad Celsius – in Muntenia, intre zero si un grad Celsius – in Crisana, intre zero si doua grade Celsius – in Banat, si intre zero si 3 grade Celsius – in Dobrogea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.