Prognoza meteo pe doua saptamani

Prognoza meteo pe doua saptamani

0 268
Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor ce se vor produce in intervalul 23 octombrie – 5 noiembrie, in fiecare regiune a tarii.
Un lucru este cat se poate de clar, ceata va creea probleme si vom avea o racire accentuata a vremii la acest sfarsit de saptamana cu lapovita si ninsori in nordul tarii si la munte. Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.  
 
LA MUNTE Valorile termice se vor mentine relativ constante, cu medii ale maximelor diurne de circa 10 grade pana pe data de 26 octombrie, cand vremea va intra intr-un proces de racire accentuata, astfel incat pe 29 octombrie temperaturile maxime vor atinge, in medie, 0 grade, iar minimele nocturne vor cobori spre -6 grade. In a doua parte a intervalului vremea se va incalzi treptat, iar regimul termic va reveni la valori normale pentru prima decada din noiembrie.
Probabilitatea de precipitatii insemnate cantitativ va fi mare intre 27 si 29 octombrie, cand vor predomina ninsorile, dupa care tendinta va fi de predominare a ploilor, care vor fi slabe cantitativ si se vor semnala pe arii restranse.
 
TRANSILVANIA In intervalul 23 – 26 octombrie regimul termic se va mentine ridicat pentru aceasta data, dar apoi temperatura va marca o scadere accentuata, astfel incat pe 29 octombrie mediile temperaturilor maxime vor ajunge la aproximativ 5 grade, iar mediile minimelor nocturne vor cobori sub limita de inghet. Dupa data de 30 octombrie vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata, iar in ultimele zile ale intervalului mediile valorilor termice vor deveni apropiate de mediile multianuale ale inceputului lunii noiembrie. Probabilitatea pentru precipitatii mixte, pe arii extinse, va fi mare in intervalul 27-29 octombrie, dupa care, treptat, vor predomina ploile, mai slabe cantitativ si pe arii mai restranse.
 
BANAT In primele zile ale intervalului de prognoza mediile termice se vor mentine la valori usor mai ridicate comparativ cu normele climatologice pentru aceasta perioada a anului, dar in intervalul 26 – 29 octombrie se va produce o racire accentuata: mediile maximelor diurne vor scadea de la 20…21 de grade pana la aproximativ 6 grade, iar minimele nocturne vor cobori spre 1…2 grade.
In intervalul 29 octombrie – 2 noimembrie vremea se va incalzi treptat de la o zi la alta, devenind normala termic in ultimele zile ale perioadei de prognoza, cu maxime, in medie, de circa 15 grade si minime de 5…6 grade. Precipitatii importante se vor semnala pe 27 si 28 octombrie, dupa care acestea vor fi in diminuare cantitativ, dar probabilitatea lor de producere se mentine pana la sfarsitul intervalului.
 
CRISANA Temperatura aerului se va mentine mai ridicata decat in mod obisnuit in aceasta perioada pana pe data de 26 octombrie, cand vremea va intra intr-un proces de racire accentuata. Intre 26 si 28 octombrie valorile termice, atat cele maxime diurne cat si minimele nocturne, vor scadea cu circa 12 grade, vremea devenind rece pentru sfarsit de octombrie. In intervalul 29 octombrie – 2 noiembrie regimul termic va marca o crestere treptata, devenind normal in primele zile din luna noiembrie, cu medii ale temperaturilor maxime de circa 14 grade si minime de 4…5 grade. Vor cadea precipitatii mixte, pe arii extinse si local mai insemnat cantitativ in jurul datei de 27 octombrie, dupa care, treptat, vor fi doar ploi, care se vor semnala pe arii mai restranse.
 
MARAMURES Valorile termice se vor mentine relativ constant in jurul unei medii de 16 grade pana pe 27 – 28 octombrie, dupa care vor scadea cu aproximativ 11 grade, vremea devenind deosebit de rece pentru aceasta perioada. Dupa data de 29 octombrie va avea loc un proces de incalzire treptata, iar in ultimele zile ale intervalului de prognoza temperaturile medii vor deveni normale pentru prima decada a lunii noiembrie. Precipitatii, mai ales ninsori, insemnate cantitativ si pe arii extinse, va fi mare in jurul datei de 27 octombrie, dupa care tendinta va fi de predominare a ploilor, in diminuare atat ca areal, cat si cantitativ.
 
MOLDOVA Mediile termice vor fi usor mai ridicate decat valorile normale climatologic pana pe 26 octombrie, dar apoi vor scadea accentuat de la o zi la alta pana pe 29 octombrie, cand maximele diurne vor cobori spre aproximativ 6 grade, iar minimele nocturne se vor situa in jurul a 0 grade.
Dupa 30 – 31 octombrie vremea se va incalzi treptat, devenind normala termic in intervalul 2 – 5 noiembrie, cand mediile termice vor atinge circa 13 grade ziua si 4 grade noaptea. Probabilitatea pentru precipitatii mixte, mai importante cantitativ si pe arii mai extinse va fi semnificativa in intervalul 27 – 29 octombrie. In rest vor fi predominant ploi, pe arii mai restranse, in general slabe cantitativ.  
 
DOBROGEA Regimul termic se va mentine relativ constant in primele zile ale intervalului, va marca o crestere usoara pe 26 octombrie, cand media maximelor va atinge 21 de grade, dupa care vremea se va raci accentuat. Astfel, in jurul datei de 29 octombrie, valorile diurne vor fi, in medie, de circa 9 grade, iar cele nocturne de 4…5 grade. Intre 30 octombrie si 2 noiembrie va avea loc o incalzire, care va determina, in ultimele zile ale prognozei, temperaturi normale pentru prima decada a lunii noiembrie. Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse si mai importante cantitativ va fi semnificativa pe 28 si 29 octombrie, in restul intervalului de prognoza ploile fiind putine si slabe cantitativ.
 
MUNTENIA Pana pe data de 26 octombrie, regimul termic mediu se va mentine in mod constant usor mai ridicat comparativ cu mediile multianuale ale perioadei. In intervalul 26 – 29 octombrie va avea loc un proces de racire accentuata si se vor atinge minime de 2 grade si maxime de circa 8 de grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece pentru data respectiva. Intre 30 octombrie si 2 noiembrie regimul termic va marca o crestere treptata, iar in intervalul 2 – 5 noiembrie valorile termice se vor mentine apropiate de cele climatologic normale pentru inceputul acestei luni.
Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor mai importante cantitativ si pe arii extinse va fi semnificativa in intervalul 27 – 29 octombrie. Ulterior, vor fi ploi in general slabe cantitativ si pe arii mai restranse.
 
OLTENIA Dupa primele patru zile mai calde din intervalul de prognoza, regimul termic va marca o scadere accentuata, iar pe 29 octombrie maximele diurne vor atinge medii de aproximativ 8 grade si minimele vor fi de circa 1…2 grade. Ulterior un nou proces de incalzire treptata va determina revenirea, la sfarsitul intervalului de prognoza, la valori termice apropiate de cele normale pentru inceput de noiembrie, cu medii ale maximelor de 15…16 grade si ale minimelor de 6 grade.
Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor mai insemnate cantitativ si mai extinse ca arie va fi mare in intervalul 27 – 29 octombrie, in rest doar pe arii restranse va ploua, in general slab cantitativ.    
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.