Prognoza meteo pe doua saptamani: Temperaturi maxime pozitive in toata tara

Prognoza meteo pe doua saptamani: Temperaturi maxime pozitive in toata tara

0 94
Vremea prognozata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) in urmatoarele doua saptamani se va afla sub semnul temperaturilor diurne pozitive, mai putin in zona montana, unde termometrele vor indica numai valori cu minus. In primele zile ale intervalului de prognoza analizat (18 februarie-4 martie 2013) maximele termice vor ajunge, in unele regiuni, la 9 grade Celsius, dupa care va urma o perioada caracterizata prin precipitatii sub forma de ploaie si scaderi ale temperaturilor cu pana la 3-4 grade, informeaza Agerpres. Primele zile din martie vor fi primavaratice in majoritate zonelor tarii.  
 
La munte, atat maximele termice diurne, cat si minimele nocturne, se vor mentine exclusiv negative pe tot parcursul intervalului de prognoza, la valori medii de aproximativ -4 grade ziua, si -10 grade noaptea, cu o usoara tendinta de crestere abia in primele zile ale lunii martie. Pe tot parcursul intervalului de prognoza vor fi posibile precipitatii slabe, predominant ninsori, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse pe 22 si 23 februarie, cand local vor fi moderate cantitativ.  
 
Transilvania, temperaturile medii diurne se vor mentine, in general, intre 2 si 4 grade pana spre sfarsitul lunii februarie, pentru ca in primele zile din martie sa creasca usor si treptat. Minimele nocturne vor fi exclusiv negative, situandu-se, in medie, intre -4 si -6 grade pana pe data de 26 februarie, cand vor scadea spre -10 grade Celsius. Dupa 28 februarie, regimul termic nocturn va marca o crestere usoara si treptata, revenind pe 2-3 martie, la valorile de la inceputul intervalului de prognoza. Precipitatii slabe vor fi posibile pe tot parcursul perioadei de prognoza, dar pe 22 si 23 februarie acestea, predominant sub forma de lapovita si ninsoare, vor fi moderate cantitativ si se vor semnala in cea mai mare parte a regiunii.
 
Banatului, in primele zile ale intervalului de prognoza, mediile temperaturilor maxime se vor situa in jurul a 6-7 grade Celsius, usor peste valorile climatologice normale. Pe 22 februarie se va produce o usoara racire, iar regimul termic se va apropia de cel normal al perioadei, cu medii ale maximelor de aproximativ 4 grade. Temperaturile diurne se vor mentine in jurul acestei valori medii pana pe 27 februarie, apoi vremea se va incalzi treptat, de la o zi la alta, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, cand maximele termice vor atinge 7-8 grade Celsius, iar minimele nocturne vor fi intre -2 si -1 grad. Precipitatii se pot consemna in fiecare zi a intervalului de prognoza, dar acestea vor fi, in general, slabe cantitativ si pe arii restranse, cu exceptia perioadei 21-24 februarie, cand vor fi ploi, mai insemnate cantitativ si in extindere ca arie.
 
Crisanei, temperaturile medii diurne se vor mentine la valori de 4-5 grade Celsius pana pe 21 februarie, pentru ca din data de 22 februarie sa scada cu doua grade, vremea devenind normala din punct de vedere termic pentru aceasta perioada a anului. Abia dupa 28 februarie se va produce o incalzire treptata si temperaturile vor creste de la o zi la alta, spre aproximativ 8 grade, in data de 3 martie. Minimele nocturne vor fi, in medie, usor negative, la valori de la -5 la -2 grade Celsius. Probabilitatea de precipitatii, predominant ploi ziua si mixte noaptea, va creste dupa data de 19 februarie, dar cantitatile de apa mai importante vor fi posibile cu precadere pe 22 si 23 februarie.
 
Maramuresului, in primele doua zile ale intervalului de prognoza, se vor inregistra temperaturi medii diurne de circa doua grade. Pe data de 20-21 februarie acestea vor marca o usoara crestere, pentru ca apoi sa revina la valorile initiale, in preajma carora se vor mentine pana la sfarsitul lunii februarie. In primele zile din martie temperaturile vor fi in crestere de la o zi la alta. Mediile minimelor nocturne vor fi negative, cu valori intre -3 si -7 grade, cele mai ridicate fiind de asteptat pe 20 si 23 februarie si, din nou, pe 2 si 3 martie, iar cele mai scazute in dimineata zilei de 27 februarie. Probabilitatea de precipitatii se va mentine ridicata dupa data de 19 februarie pana la sfarsitul intervalului de prognoza, dar cantitatile de apa vor fi mai insemnate pe 22-23 februarie.
 
Moldova, in primele zile ale intervalului de prognoza, temperaturile maxime vor creste, in medie, de la aproximativ -2 grade pe 18 februarie pana la 4-5 grade, pe 20-21 februarie, dupa care vor marca o scadere, urmand a se situa in jurul valorii de 1 grad Celsius, intre 22 si 26 februarie. In ultimele zile ale prognozei, acestea vor creste usor de la o zi la alta. Temperaturile minime medii vor fi negative pe tot parcursul intervalului, cele mai calde nopti fiind de asteptat pe 22 si 23 februarie, cand se vor atinge circa -3 grade, iar cele mai reci pe 26-27 februarie, cand temperaturile nocturne vor cobori spre -8 grade. Vor cadea precipitatii, predominant lapovite si ninsori, cu o probabilitate mai mare intre 21 si 26 februarie, dar acestea vor fi pe arii extinse si mai importante cantitativ intre 22 si 24 februarie.
 
Dobrogei, media temperaturilor maxime va fi in crestere de la 2 grade, in prima zi, spre 7 grade pe 21 februarie, apoi va scadea treptat spre 3-4 grade Celsius intre 23 si 27 februarie. Din 28 februarie, temperaturile vor creste de la o zi la alta, pana la aproximativ 8 grade pe 3 martie. Temperaturile minime nocturne vor fi usor pozitive doar intre 21 si 24 februarie, in rest vor cobori cu circa 2-3 grade Celsius sub limita de inghet. pe arii extinse. Pe arii extinse va exista probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, predominant sub forma de ploi, intre 22 si 25 februarie.
 
Munteniei, vremea se va incalzi treptat de la medii ale maximelor diurne de 2 grade Celsius, in prima zi, pana la 8 grade Celsius, pe 21 februarie. Ulterior, se va intra intr-un proces de racire care va determina valori de 2-4 grade Celsius pana pe data de 27 februarie. In intervalul 28 februarie-3 martie, regimul termic va creste de la o zi la alta, astfel incat in ultima zi a perioadei de prognoza se vor atinge, din nou, in medie, 8 grade Celsius. Temperaturile minime nocturne se vor situa, in medie, intre -6 si -1 grad, cu cele mai ridicate valori pe 22-23 februarie si cele mai scazute pe 27-28 februarie. Va creste probabilitatea de aparitie a precipitatiilor intre 21 si 26 februarie, predominant ploi la inceput, apoi precipitatii mixte. Acestea vor fi mai insemnate cantitativ intre 22 si 24 februarie.
 
Oltenia, maximele termice vor creste usor la inceputul intervalului, spre valori medii de 7 grade, pe 20 si 21 februarie, apoi vor scadea, din nou, spre 2-3 grade Celsius intre 23 si 27 februarie. Dupa acea data, vremea va intra intr-un proces de incalzire ce va detemina temperaturi medii maxime de aproximativ 9 grade, pe data de 3 martie. Temperaturile minime se vor apropia de zero grade pe 22-23 februarie, dar in restul intervalului de prognoza vor fi negative, pana la -5 grade pe 27-28 februarie. Intre 21 si 26 februarie creste probabilitatea pentru precipitatii pe arii extinse, mai importante cantitativ pe 22 si 23 februarie, cand vor predomina ploile.
 
Prognoza ANM, valabila pentru perioada 18 februarie-4 martie 2013, are la baza datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) din Reading, Anglia.  
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.