Prognoza august-octombrie,Stabilitate in …scadere moderata!

Prognoza august-octombrie,
Stabilitate in …scadere moderata!

0 150

Managerii societatilor comerciale au apreciat pentru perioada august – octombrie 2009 o scadere moderata a activitatii in industria prelucratoare, o scadere in sectorul de constructii si o relativa stabilitate in comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, se arata in ancheta de conjunctura referitoare la tendintele in evolutia activitatii economice, elaborata in luna august de Institutul National de Statistica (INS).
In cadrul anchetei de conjunctura din luna august 2009, managerii din industria prelucratoare au preconizat, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei. In ceea ce priveste numarul de salariati, acestia au estimat o scadere, soldul conjunctural fiind de minus 21 la suta pe total industrie prelucratoare (minus 30 la suta la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste).
Ei au apreciat ca, pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total (metalurgie, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta,cu exceptia mobilei).
Pentru preturile produselor industriale s-a prognozat, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni.
Potrivit estimarilor facute in luna august, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere atat a volumului productiei (sold conjunctural minus 21 la suta), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural minus 21 la suta).
Managerii au estimat o scadere a numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural minus 22 la suta), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.
In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, s-a preconizat o relativa stabilitate a acestora.
Nici serviciile nu o duc mai bine
In legatura cu sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat o relativa stabilitate a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni, iar volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de relativa stabilitate ca si volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri.

Angajatorii au mai prognozat, pentru perioada mentionata, un trend descendent al numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural minus 14 la suta). Ei au mai apreciat ca preturile de vanzare cu amanuntul vor avea o crestere moderata (sold conjunctural plus 9 la suta).
Conform estimarilor din luna august 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o relativa stabilitate (sold conjunctural minus 4 la suta).
In sectorul de servicii s-a estimat o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural minus 16 la suta). Aceasta tendinta este data in special de intreprinderile foarte mari (500 salariati si peste). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural minus 3 la suta).

Anchetele de conjunctura sunt anchete calitative al caror scop este analiza tendintei de evolutie a indicatorilor economici pe termen scurt si mediu. Soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.
Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.