Progresiștii lucrează noaptea ca hoții. După ce a dărîmat garaje construite mod...

Progresiștii lucrează noaptea ca hoții. După ce a dărîmat garaje construite mod legal Arsene construiește tot acolo… garaje!

0 208

După ce în urmă cu doi ani, făcând abuz de funcție, primarul din Bod ,,rădea” cu buldozerul garajele celor din Bod Colonie, construite în mod legal în timpul fostului regim comunist pe motivul că terenul unde erau acestea construite a fost retrocedat Primăriei Bod de la defunctul IAS Prejmer, iată că ,,progresistul” auto-suficient tot în apropierea zonelor unde a dărâmat garajele cu un dispreț total față de locuitorii&proprietarii din zonă, iată că acum, neavând ce face cu banul public în aceste momente de mare ,,expansiune” financiară, s-a apucat să construiască altele.
Idee eficientă, sau ce?

Aici este o totală nebuloasă, pentru că ,,față în faţă” cu noul amplasamental noilor garaje, așa cum am mai spus, au fost dărâmate cele vechi, iar pe locul acestora, edilul-şef mai are un proiect pentru un ,,parc de distracţii” unde se vor dau bodenii cu role şi cu skate-ul! Extrem de util pentru prosperitatea celor ce trăiesc din șomaj sau din leafa minimă pe economie. Nu ai ce pune pe masă dar te dai cu skate-ul. Progresism luminos sau ce!?

Acest proiect este extrem de util pentru că, amintim, mai în glumă mai în serios, că majoritatea locuitorilor din Bod-Colonie, sunt pensionari şi este cert astfel că acest proiect se impunea cu stringență.


Mai ales că primarul a desfințat în urmă cu ceva timp dispensarul din localitate – refăcut cu banii particulari ai locuitorilor din Bod — dar și Poliția Locală, probabil ca să se plimbe liber și nestingherit Covid 19, că așa sunt progresiștii, dau liber tuturor tâmpeniilor în numele perpetuiei dezvoltări economice. Cum ne dezvoltăm econimic am văzut din 2009 încoace! Iar impostorul ăsta asta de se pretinde primar o ține cu proiectele profitabile în Bod pentru firmele de casă, cum face orice primar gospodar de la Scripcaru la ,,pozitivul” Flutur. Că așa i-a învățat pe ei bețivelul Băsescu și menestrelul OrBan.

Gurile rele spun că mai bine pe acel loc se (re)făcea dispensarul localităţi, pentru că acum în această pandemie, era nevoie de aşa ceva! Dar așa cum ne învăța Guvernul iORBANnis, noi avem nevoie de privatizarea sistemului medical, nu de medici. Ideea asta genială dă acum roade pe măsură! Sper ca oamenii – nu numai din Bod – să țină minte! Soldat fidel al cuplului – că acuma e legal și voie – Iohannis / Orban, Arsene aplică linia partidului fără crâcnire.

Bine, poate că aici este vorba şi de o răzbunare a edilului-şef pe una dintre doamnele consilere locale – că deh, așa umblă vorba prin comunitate – care a avut în posesie un garaj, dar deoarece nu intra în ,,graţiile” domnului primar, acesta a trebuit pentru a se răzbuna pe aceasta să-i sacrifice şi pe ceilalţi concetăţeni, că doar nu putea să-i dărâme doar ei remiza şi pe restul să-i lase! Că puțea urît a ,,discriminare” politică! Oricum oamenii cărora li s-au dărâmat garajele şi boxele, aici referindu-mă la locatarii din zona blocurilor nr. 19 şi 20 cât şi cei din zona blocului nr. 15 şi ,,CARTIERUL TINERETULUI”, trebuie să ştie că în momentul finalizării acestor construcţii, pentru a intra (iarăși) în posesia lor vor trebui să participe la licitaţie organizată de Primăria Bod şi de abia în urma adjudecării, vor putea intra în posesia acestor noi garaje!

Dar deh…unde nu-i cap, vai de picioare. Probabil fiecare comunitate are primarul pe care-l merită și o spun eu care trăeiesc de douzeci de ani sub ilustra administrație de la SC Primăria Scripcaru SA unde nici un leu nu se pierde, ci se transformă în profit pentru gașaca de atârnici din spatele edilului brașovean. De unde și exemplul ,,luminos” pe care-l urmează cu sârg Arsene.

Iată ce scriam în 2018 pe data de 07 mai 2018. Articolul este pe net.

Primarul care ne-a luat wc-urile
Sergiu Arsene vrea să lase fără garaje şi toalete peste 120 de locuitori ai Coloniei Bod. În locul acestora, edilul are în plan să construiască o parcare de peste un milion de euro, ignorând o problemă socială. Bodenii care au aceste garaje stau în blocuri construite la începutul secolului trecut, proiectate fără toalete
Prin grija şi iniţiativa deja cunoscutului primar din Bod, Sergiu Arsene, peste 120 de persoane din Bod Colonie riscă să rămână fără garaje şi toalete. Locuitorii a trei blocuri au preferat de-a lungul timpului, deoarece suprafaţa garajelor era egală sau chiar mai mare decât cea a apartamentelor proprietate personală – ce au doar ceva peste 20 de metri pătraţi – să-şi transforme garajele în depozite sau chiar locuinţe de vară, dotate cu toalete.
Ei riscă acum să le fie distruse proprietăţile, deoarece primarul Arsene doreşte să construiască în locul acestora o parcare de peste un milion de euro, pentru 42 de maşini, deşi dintre locatarii de acolo, proprietari de autovehicule sunt doar şapte, iar în zonă nu există nici o utilitate practică pentru un astfel de proiect. Dacă nu luăm în calcul cârciuma unui ,,apropiat” al primarului Blocurile se află relativ aproape de Fabrica de Zahăr Bod şi de o altă întreprindere, dar nu credem că acestea pot fi încadrate la categoria atracţii turistice, decât în cazul în care ar veni oameni din alte judeţe sau din străinătate, doar pentru a admira modul în care sunt încărcate şi descărcate camioanele cu sfeclă şi atunci şi-ar avea rostul şi parcarea lui Arsene. Potenţialul turistic al zonei este undeva între zero şi nimic.
Locuitorii au solicitat primăriei să aplice dreptul de preemţiune
Necazul locuitorilor din cele trei blocuri ce cuprind sub formă de „L” garajele este că atunci când au cumpărat proprietăţile nu au putut achiziţiona şi terenul de sub cele peste 30 de garaje. Garajele au fost achiziţionate de la Fabrica de Zahăr Bod, dar terenul aparţinuse defunctului IAS Prejmer. De puţină vreme, terenul a revenit Primăriei Bod. Fostul Consiliu Local emisese o hotărâre prin care acest teren să fie parcelat şi vândut către fiecare proprietar.
Anul acesta, Arsene s-a sucit şi vrea o parcare. Motiv pentru care cele peste 30 de familii afectate au depus, cu nr. 4235 din 23 aprilie 2018, o cerere către Primăria Bod prin care solicită conducerii instituţiei să binevoiască „să ne aprobe concesionarea, închirierea sau vânzarea spaţiilor amenajate ca şi magazii de lemne, spaţii care erau anexe la contractele de închiriere pe care noi le-am dobândit prin închirierea de la fostul proprietar Fabrica de Zahăr Bod”. La rândul său primarul pare să renunţe, însă, la intenţie sa.
Impact social grav – există riscul ca o familie de şase persoane să locuiască pe doar 15 metri pătraţi.
Cel care a avut iniţiativa să ne contacteze, domnul H. L. E., ne-a declarat că „vorbim în primul rând de faptul că o astfel de măsură are un impact social foarte grav. Acest lucru cred că primarul ar trebui să-l evite. Majoritatea celor ce locuiesc în aceste blocuri din Bod oricum stau sub condiţiile minimale de 6 metri pătraţi per persoană impuşi prin normele Uniunii Europene. Gândiţi-vă că sunt familii formate din minimum patru persoane, care locuiesc în aceste camere construite, o parte dintre ele, începând cu anul 1913 şi care au ceva mai mult de 20 de metri pătraţi. Toţi locatarii, şi vorbim de peste 30 de familii, respectiv cam 120 de oameni, au toaletele construite în interiorul acestor garaje.

Dacă primarul va decide să le dărâme garajele, nu să vândă terenul oamenilor, aceştia vor fi nevoiţi să-şi construiască în micile lor camere o toaletă de măcar 4 metri pătraţi. Dacă ne gândim şi la construcţie şi la o uşă vorbim de chiar 5 metri locuibili ce trebuie să deservească strict această utilitate.
Ei bine asta înseamnă că o familie de patru persoane, dar aici există şi familii de şase persoane, vor trebui să împartă un spaţiu de doar 15 metri pătraţi. Asta se presupune că se poate întâmpla într-o comună din Ardeal, din România membră a Uniunii Europeane a secolului XXI. Nimeni nu se opune ca primăria să asfalteze alea dintre garaje şi blocuri sau să demoleze două clădiri din lateralul curţii, care sunt părăsite.
Dar ce rost are să demolezi zeci de garaje – din care multe au acum şi alte utilizări, unii şi-au construit o a doua casă de vară în interiorul acestora, alţii depozite – pentru o parcare inutilă aici? Iar din banii economisiţi din acest proiect, Primăria Bod ar putea construi un bloc cu douăzeci de apartamente unde să fie mutaţi nevoiaşi, iar aceştia în schimb să lucreze în folosul comunităţii”.
Blocurile de locuinţe în cauză nu au avut niciodată o toalete, pentru că în proiectul realizat la începutul secolului trecut, imobilele nu au fost prevăzute cu grupuri sanitare. Practic, de peste 100 de ani, locatarii acestor blocuri au avut parte de toalete în curte.

Din leafa minimă pe economie proprietarii au investit mii sau zeci de mii de lei în fostele garaje
Unul dintre proprietari, Kolumban Maria, a adus în discuţie şi problema copiilor. „În spatele acestor garaje am improvizat noi un mic loc de joacă pentru copii. Aici sunt peste 25 de copii mici (sub vârsta de 10 ani, n.r.). Dacă primăria vrea să facă ceva să investească într-o alee, să facă un loc de joacă, noi l-am sprijini în continuare. Dar dânsul a făcut proiect de hotărâre, pe care noi l-am citit, şi care nu are nici o legătură cu realitatea de aici. Vrea să facă o parcare pentru mai mult de 40 de maşini. Printre locatari, proprietari de maşini sunt puţini. Sunt doar şapte autovehicule aici. Atunci pentru ce această parcare? TIR-urile nu pot intra printre blocuri pentru că nu au loc. Altcineva, cine să parcheze în Bod Colonie, unde nu avem nici un loc pentru distracţii, noi locuind aproape între fabrica de zahăr şi o altă fabrică. Apoi ne-ar lăsa pe toţi fără toalete. În locul unei parcări care ar fi aproape goală, primarul ar putea asfalta drumul ce desparte blocurile de garaje. Ar costa mult mai puţin şi ar ajuta comunitatea de aici, nu ar îngropa-o în noi probleme. Toţi de aici – şi cu câteva excepţii – câştigăm salariul minim sau sunt familii în care doar o persoană are loc de muncă, în timp ce alţii lucrează doar câteva luni pe an ca sezonieri în străinătate, apoi trăiesc în ţară, în Bod Colonie din ceea ce au câştigat afară, dar şi aşa au investit cel puţin câteva mii de lei în renovarea şi transformarea acestor garaje în spaţii utile”.

G.D. a transformat garajul într-o garsonieră „tip studio” investind 22.000 de euro
Pentru a confirma cele spuse, sursa citată ni l-a prezentat pe G.D., un domn de nici 30 de ani. Acesta a muncit mai mulţi ani ca sezonier şi din banii câştigaţi şi-a transformat garajul în locuinţă gândită ca o garsonieră-studio, investind peste 20.000 de euro în reparaţii, izolări, ferestre cu geam termopan, uşi metalice, mobilier nou, gresie şi faianţă, dar şi o toaletă modernizată cu cadă cu jacuzzi, toaletă şi bideu.
Asta, pentru că suprafaţa garajului este chiar un pic mai mare decât camerele din blocurile de lângă. O altă doamnă de aproximativ 60 de ani a dorit şi ea să-mi arate cum a transformat garajul într-o cameră de vară dotată cu pat, televizor, frigider, masă, şi, separat, toaletă. Spunem că are rolul de locuinţă pentru că în vacanţa de vară când îi vin cei trei copii acasă, de la şcolile din Braşov unde stau la internat, pentru a le oferi mai mult spaţiu acestora, femeia se mută în garajul transformat într-o locuinţă auxiliară.
Ei bine, dacă proiectul iniţiat de primarul Sergiu Arsene va reuşi să treacă de plenul Consiliului Local Bod, dar să şi primească avizele necesare, atunci peste 120 de bodeni vor trebui, o lungă perioadă, să-şi facă nevoile în găleţi, ligheane sau pe lângă bloc, dar în afară de faptul că se pot trezi fără copaci, grădină garaje sau spaţii de locuit şi, implicit, toalete vor beneficia de un asfalt proaspăt şi inutil unde vor fi parcate şapte maşini sub cerul liber pe un spaţiu unde ar putea încăpea 42 de maşini.
Am încercat să îl contactăm telefonic pe primarul Bodului, pentru a obţine un punct de vedere privind acest proiect, dar edilul nu a răspuns.

Dispute între bodeni şi primar şi în 2017
Episodul de acum este, de fapt, o continuare disputei dintre locuitorii din Bod Colonie şi primarul Sergiu Arsene. Anul trecut, în 21 martie s-a ajuns chiar la situaţia ca în Bod să meargă prefectul Marian Rasaliu, chemat de 20 de bodeni nemulţumiţi de faptul că primarul a început atunci să taie arborii din Bod Colonie şi a dispus demolarea mai multor garaje, terase sau alte construcţii. La momentul respectiv, Sergiu Arsene afirma că „aproximativ 30% – 40% din zona de blocuri din Bod Colonie era acoperită de construcţii ilegale, de la garduri din lemn sau metal, la garaje, coteţe lângă blocuri, în care se creşteau găini, porci, capre, vaci sau alte animale domestice, iar acestea erau adevărate focare de infecţie”. Tot atunci edilul anunţa că are în vedere un proiect de sistematizare al localităţii şi a promis că documentul „va fi supus consultării publice, aprobării Consiliului Local”.
P.S. Pe Arsene l-a durut fix unde-i greu alesului și a dărmâat acele gara sub privirile triste a locuitorilor și apărat de indiferența Prefecturii cât și a altor organe abilitate! Acum acolo este un frumos teren viran lângă o cârciumă ce aparține unui sponsor a lui Arsene!
Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.