Profitul bancilor in 2009=700 milioane de euro

Profitul bancilor in 2009=700 milioane de euro

0 141

Fara politica “inteleapta” a Guvernului Boc bancile ar fi fost obligate sa schimbe strategia fata de client, fie el persoana fizica sau persoana juridica. Incet si sigur, banii adusi in Romania de la FMI sau UE, au trecut in seifurile bancilor. Nu intamplator s-a facut o anumita presiune asupra sistemului bancar ca banii sa nu fie scosi din tara, asta pentru ca era clar ca toti banii vor fi stransi in banci.

Profitul bancilor e salvat de stat.
In primele sapte luni din anul de criza 2009, bancile si-au asigurat pe seama dobanzilor platite de stat mai bine de o treime din profitul generos din 2008. Bancile au profitul asigurat anul acesta, in ciuda inghetarii creditarii. Nu de la clientii persoane fizice, prin dobanzi mari si comisioane pe masura, ci de la stat. In primele sapte luni din 2009 statul a platit bancilor din Romania o dobanda totala de nu mai putin de 1,81 miliarde lei (aproximativ 430 milioane de euro), adica 5,43 milioane de lei pe zi, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Finantelor Publice (MFP), la solicitarea cotidianului Gandul.
Pana la aceasta data, intr-un an de criza, 38% din profitul bancilor este asigurat din dobanda incasata de Guvern.
Spre comparatie, in aceeasi perioada a anului trecut, un an de crestere economica (cca. 8,5%) dobanzile aferente datoriei publice interne au fost de 872,1 milioane lei.
Deocamdata atat Ministerul de Finante cat si premierul Emil Boc refuza sa ne spune pe ce s-au cheltuit acesti bani.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.