Profil de judecător la Curtea Constitutionala

Profil de judecător la Curtea Constitutionala

0 347

Pentru că au apărut tot felul de alte subiecte, nu am reusit să salut la timp alegerea distinsului profesorului Valer Dorneanu ca Presedinte al Curtii Constitutionale. A fost un act de dreptate.
Mi-am reamintit momentul initial, jenant, in care propunerea de a fi ales judecător la Curte a fost sabotată de Roberta Anastase si de colegii ei, după o lungă dispută si după reluarea votului. M-am bucurat să citesc, acum, comentariul semnat de Maia Teodoroiu despre judecătorul Dorneanu, semnat in Q Magazine:

 Lecțiile lui Valer Dorneanu pentru judecătorii Curții Constituționale
Maia Teodoroiu, cel mai tânăr judecător de la Curtea Constituțională, a acceptat să îl descrie pentru cititorii Q Magazine, în câteva cuvinte, pe noul Președinte al Curții, Valer Dorneanu, ales astăzi de colegii săi, în unanimitate.

Unknown-2.jpeg„Cunoscându-l pe domnul judecător Dorneanu, am înţeles câteva lucruri esenţiale, pe care doar teoretic le percepeam până a-mi începe mandatul la Curte, astfel:

* a fi judecător constituţional înseamnă a accepta un statut social aparte, guvernat de imperative paradoxale deseori:

* să fii în serviciul societăţii, fără a uita omul, privit individual;

* să crezi în ceea ce este drept, fără a sacraliza sau absolutiza;

* să fii drept, fără a fi rigid;

* să fii ferm în aplicarea legii, fără duritate, însă;

* să cumpăneşti, fără a părtini.

Dincolo de toate acestea, judecătorul Dorneanu mi-a arătat – şi cred că ne-a arătat tuturor – cum este să fii înţelept, fără stridenţe sau orgolii. Cum poţi rămâne precaut, fără a fi, însă, indecis.

Mandatul său de Preşedinte va aduce, sper şi cred asta, un echilibru greu de clintit în activitatea deloc simplă, deloc uşoară, a judecătorului constituţional, precum şi o comunicare adecvată, internă şi externă ( cu mass-media, cu societatea civilă, publicul larg, partenerii instituţionali de dialog), a principalelor jaloane ale activităţii Curţii Constituţionale.”

(Blogul lui Adrian Nastase)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.