Profetul si democratia

Profetul si democratia

0 250



„Nu suntem o natiune de prosti!


Nu credem in matusile si mostenirile de la final de mandat.


Nu credem in explicatii jenante?pentru sute de mii de dolari…”


?




Conform ultimului profet al Romaniei, raposatul Silviu Brucan, „stupidul” popor roman mai are la dispozitie trei ani pentru a invata democratia (profetie din 1990).
Aflat si eu in pozitia „stupidului”, ca sa nu zic a prostului (de fapt o traducere incorecta a ?spuselor profetului), dornic sa promovez cu bine „examenul democratiei”, ma intreb ce ne ?ramane de facut?


1. Pornind de la axioma separarii puterilor intr-un stat de drept, ar trebui sa stiu foarte bine rolul si atributiile acestora.


2. Sa-mi construiesc „reteaua sanitara” (sindicate, O.N.G.,? forumuri cetatenesti, institutii ale statului performante si independente -) prin care sa-mi produc anticorpi pentru a putea lupta impotriva acestui cancer al democratiei numit CORUPTIE.


3.Sa stabilesc procedurile de tratament pentru a minimaliza efectele atunci cand boala a reusit sa „muste”.


4. Sa stabilesc metodele profilactice de lupta contra coruptiei (sigur ca, se poate obtine astfel o eficacitate sporita a sistemului sanitar)


5. Sa-mi construiesc o „abaca” dupa care sa le evaluez rezultatele.


Glumind, as spune, folosind o expresie consacrata inainte de 1989, aceasta lupta este „lupta intregului popor”. Lasand gluma la o parte cred ca ar trebui conceput pentru acest veritabil razboi un plan foarte riguros, iar pentru succesul lui as mobiliza patru „corpuri” sociale:




  • corpul profesoral,
  • corpul medical propriu-zis
  • corpul magistratilor
  • tineretul.

Asadar sa punem punct acestor considerente generale si sa detaliem punct cu punct:


Dupa 17 ani de vorbe multe (Fabrica de vorbe S.C. Romania S.R.L.) a insista pe rolul celor trei puteri ale statului de drept, cred ca este inutil iar:


·??????? coruptia generalizata (locul 84 – 85 in lume),


·??????? saracia in care traiesc prea multi romani (cca 10 milioane),


·??????? increderea scazuta si foarte scazuta a populatiei in clasa politica,


·????? puterile statului de drept si majoritatea institutiilor statului vorbesc de la sine despre rezultatele obtinute in ultimii 17 ani, motiv pentru care voi enumera doar ce cred ca trebuie SCHIMBAT in urmatorii trei ani, pentru a promova examenul dupa cum urmeaza:


??????????? 1. Clasa politica – schimbarile vizeaza numarul functiilor in stat care revin clasei politice cat si nivelul si atributiile acestor functii.


??????????? 2. Puterea legislativa – numarul parlamentarilor, atributiile celor doua camere, votul pe lista si uninominal, structura organizatorica sunt? doar cateva „puncte” in care a-s opera schimbari.


??????????? 3. Puterea executiva, schimbarile ar viza:


??????????? ??????????? – raportul presedinte – prim ministru;


??????????????????????? – structura guvernului si atributiile acestuia;


??????????????????????? – structura presedentiei si atributiile acestuia;


??????????????????????? – formarea, distribuirea si utilizarea veniturilor statului:


??????????????????????? – administrarea proprietatilor statului si prezenta acestuia in economie, (in special) si in ansamblu vietii social politice (in general);


??????????????????????? – investitiile statului;


Precizez – niciuna dintre schimbarile vizate:



  • nu tine cont de actorii politici distribuiti in piesa de astazi (desi cred ca mai potrivit ar fi sa folosesc termenii circ si saltimbanci);
  • nu promoveaza modificarea raporturilor de forta in cadrul celor trei puteri sau intre ele, ci doar eliminarea disfunctionalitatilor si imperfectiunilor semnalate in 17 ani.

Putem si ne trebuie schimbare! Schimbarile reale avansate mai sus vizeaza:


1. Transformarea „sloganului” prevazut in Constitutia Romaniei „…in slujba cetateanului…” intr-un mod de lucru zilnic pentru toti cei care sunt salarizati din banul public.


2. Punerea in acord a bogatiilor Romaniei? – relativ mari – ?si a potentialului Romaniei – ?absolut mare, cu nivelul de trai al populatiei (astazi majoritar saraca si foarte saraca).


3. Cheltuirea banului public in folosul cetateanului si nu al gruparilor de „baieti destepti – pe banul public”.


Sa se urmareasca bunastarea si siguranta cetateanului si nu averile fabuloase generate de coruptia fara corupti.)


Legat de cele? de mai sus spunem clar ca – marile averi trebuie sa se faca in mediul privat si nu in mediul politic. In mediul privat, intr-o economie de piata functionala, in care actioneaza libera concurenta si unde a face o parcare pentru Metro si una pentru Primaria Capitalei, aduce constructorului profituri similare, ?NU 5% la Metro si 2.000% la stat!!!




  • Nu suntem o natiune de prosti!


  • Nu credem in matusile si mostenirile de la final de mandat.


  • Nu credem explicatii jenante precum sute de mii de dolari castigati din muncile agricole prestate in afara programului de lucru, pe lotul propriu de catre inalti functionari publici etc.

4. Sloganul constitutional „nimeni nu e mai presus de lege” sa devina un principiu care functioneaza zilnic si pentru toti. Sa nu mai vedem batrani saraci facand puscarie pentru neplata unei amenzi si nici doctori sau profesori pentru daruri de nimic, fie in puscarie fie supusi cu tam – tam oprobiului public. Toate acestea in timp ce autorii fraudelor de milioane de dolari sau de infractiuni grave (bancruta frauduloasa, fals si uz de fals etc.) condamnati fie dupa prescriptia faptei, fie condamnati cu suspendare, fie scapati peste granita, fie scapati de proces fie …, etc.


Va urma


?


Ion GH. Cumpana


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.