Profesorilor – navetisti NU li se va mai deconta transportul

Profesorilor – navetisti NU li se va mai deconta transportul

0 93

Masurile luate de actualul guvern privind remunerarea bugetarilor nu fac decat sa rasuceasca cutitul in rana si sa-i nedreptateasca in continuare.
Profesorii, aceste „Cenusarese” ale sistemului economic romanesc trebuie sa faca, in curand, voluntariat, pentru ca salariul lor se „topeste” vazand cu ochii.
Ultima reducere din venitul lunar al profesorilor se refera la decontarea transportului in judet.
Lipsa fondurilor in bugetele multor primarii din judet taie decontarea transportului multor dascali navetisti. La aceasta se adauga si legea care presupune ca dascalilor titulari din mediul rural le poate fi decontat transportul daca nu dispun de locuinta in localitatea unde au postul.
Chiar daca decontarea ar trebui sa vina din bugetele administratilor locale, acestea nu au fonduri sa plateasca profesorii.
„Nu as avea nici o problema cu decontarea daca am avea fonduri suficiente, dar asa, trebuie sa dramuim fiecare ban de care dispunem”, a spus Ioan Crisan, primul edil al comunei Dieci, citat de cotidianul „Adevarul”.
In judetul Brasov, majoritatea profesorilor care predau in comunele limistrofe orasului Brasov sunt veniti din mediul urban. Acestia au obtinut un post in mediul rural in urma sustinerii examenului de titularizare. Chiar daca este un pic mai greu sa te deplasezi la cativa kilometri departare de casa, acestia au acceptat acest mic sacrificiu, mai ales ca transportul era totusi decontat conform legii in vigoare.
Insa cum nu sunt fonduri, profesorii nu vor primi nici un ban.
Desi lucrurile nu se arata prea incurajatoare pentru decontarea navetei profesorilor, reprezentantii sindicatelor sunt optimisti. „Este adevarat ca sunt mai multe primarii care au restante in ceea ce priveste plata navetei, insa din discutiile pe care le-am purtat cu reprezentantii primariilor, mi s-a promis ca se vor aloca fonduri pentru acest lucru. In momentul in care vor face rost de bani, decontarea va fi platita. Legea se afla in vigoare, asa ca va trebui respectata“, a declarat prof. Danut Ienesescu, liderul Sindicatului Democratic.
Prof. Maria Buruc, liderul Sindicatului Liber din Invatamant Arad, nu este mirata de ceea ce se intampla. „Nu este o problema noua faptul ca profesorilor nu li se deconteaza la timp banii pentru un merit care este al lor. Odata cu reglementarea bugetului, am toata speranta ca naveta va fi decontata. Mi-as dori insa sa nu se mai intarzie cu drepturile profesorilor. Este un drept al lor, si daca ei isi fac meseria la scoala, mi se pare firesc ca si lor sa li se respecte munca din partea autoritatilor locale. Copiii beneficiaza de educatia unor oameni pregatiti, cu studii superioare, care se chinuie sa ajunga la clase prin orice fel de mijloace pe care le au la dispozi tie“, a declarat liderul sindical.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.