Profesorii universitari din Romania au peste 70 de ani

Profesorii universitari din Romania au peste 70 de ani

0 49

La o scurta si chiar superficiala observatie a corpului didactic din centrele universitare din tara noastra, observam, fara prea mare stupoare, ca cel putin un sfert dintre acestia ar fi trebuit sa renunte de mult la orele la catedra pe care le detin.
Raspunsul este simplu: varsta inaintata. Este aproape icredibil, dar adevarat! Conform datelor centralizate de Ministerul Educatiei si preluate de ziarul Gandul, aproximativ un sfert dintre profesorii universitari romani sunt trecuti de varsta de 70 de ani.
In consecinta, Romania se poate mandri cu o medie de varsta a profesorilor din invatamantul superior de stat si privat de 52 de ani, adica avem cei mai batrani profesori activi din Europa.
Cei mai multi septagenari si octogenari de la catedra pot fi intalniti in universitatile de medicina din Bucuresti si Cluj, in Politehnica din Bucuresti si in faimoasa Universitate din Bucuresti. Aceasta situatie este permisa si trecuta cu vederea an de an, cand senatul isi da acordul ca acesti profesori sa-si pastreze contractele cu rectoratele respective, pe postul de consultanti.
Acestora li se adauga sutele de cadre didactice cu varste cuprinse intre 65 si 70 de ani, pe care rectoratele prefera sa le pastreze la catedre.
Rectorul USAMV, Stefan Diaconescu, a explicat pentru Gandul motivul pentru care 62% dintre cei 88 de profesori ai universitatii pe care o conduce sunt consultanti: „Au fost foarte multi profesori de-ai nostri, varstnici in domeniul agricol care au primit acest statut. Este rusine pentru cei care nu-si respecta inaintasii. In al doilea rand, cei de la noi au iesit cu o pensie mai mult decat jignitoare si carora legea le-a permis ca prin statutul de profesor consultant sa primeasca un anumit cuantum. In carca noastra in momentul de fata, cheltuielile cu profesorii consultanti sunt de 30.000 de lei pe luna. Acesta este efortul financiar al universitatii. Nu e atat de presant incat sa ne streseze”.
Mostenirea comunista a determinat numarul mare de profesori cu varsta de pensionare care inca mai activeaza in sistemul de invatamant superior romanesc. Problema e ca a fost un hiatus intre 1980 si 1990, perioada in care nu s-au mai facut promovari in universitati.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.