Profesorii raman fara catedre

Profesorii raman fara catedre

0 235

Reforma din invatamant si noul cod al Educatiei lasa fara catedra sute de profesori din intreaga tara. Criza economica a zdruncinat din toti rarunchii sectoarele bugetare din tara noastra.
Telenovela profesorala continua, iar, spre final, se transforma intr-o tragedie de proportii nationale. Nu mai tarziu de acum un an, cadrele didactice din tara noastra erau imbatate cu apa rece de guvernantii care le promiteau un viitor optimist si fara griji. Salariile acestora urmau sa creasca cu 50%, marire nemaiintalnita pana acum in nici unul dintre sectoarele economiei autohtone. Dar ce nu face omul cand se afla la ananghie? Alegerile si promisiunile electorale au trecut odata cu apa Sambetei, asa ca realitatea a ramas mai cruda si mai amara ca niciodata.
Au urmat apoi discutii aprinse, amenintari de boicotare a examenelor nationale, greve dispersate si dezorganizate pe intreg teritoriul patriei, fara prea mare rasunet, insa. Din contra, vazandu-se cu sacii in caruta, guvernul i-a avertizat pe profesori ca va ingheta salariile. Zis si facut! Profesorii au acceptat tacit si aceasta masura punitiva.
Din pacate, cureaua trebuie stransa si mai mult decat atat, astfel ca ultima bomba este disponibilizarea in masa care se pregateste pentru fiecare judet in parte. Intr-o prima faza, s-a spus ca suplinitorii necalificati vor fi primii vizati de aceasta masura de criza de reducere a personalului. Realitatea, insa, este, din nou, alta.
Numarul de ore la fiecare dintre materiile din sistemul de invatamant romanesc vor fi reduse. Astfel, in loc de 6 ore de romana vor fi 4, in loc de 5 de matematica, vor fi 3, in loc de chimie, fizica, biologie va fi materia „stiinte exacte”, iar in loc de muzica va fi desen si vice versa. Aceasta comasare a programei scolare ii afecteaza, in primul rand, pe toti profesorii care predau orice alta materie in afara de limba si literatura romana si matematica.
Cei mai afectati sunt profesorii de muzica si desen, a caror materie este mai mult decat facultativa. Acea singura ora prevazuta in programa scolara este, fie pentru una, fie pentru cealalta dintre cele doua materie. Astfel, elevii pot opta fie pentru desen, timp de un semestru, pentru ca mai apoi, in semestrul al doilea, sa opteze pentru muzica. Carevasazica, profesorul de muzica mananca timp de un semestru, pentru ca, in urmatorul, sa intre in greva foamei pentru a-i ceda locul celui de desen, coleg de suferinta.
Aceastea fiind date reale, Ministerului Educatiei putin ii pasa, dand o circulara, in data de 23 de iulie, prin care cere tuturor inspectoratelor scolare sa se incadreze intr-un anume numar de total de posturi.
„Circulara Ministerului Educatiei face referire la toate categoriile de personal, dar noi facem eforturi sa nu afectam cadrele incadrate cu contracte de munca pe perioada nedeterminata, insa, in cazuri extreme, pot fi afectati atat titularii, cat si personalul didactic auxiliar”, a declarat Ovidiu Ursache , inspectorul scolar adjunct Iasi.
„Federatia Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret protesteaza fata de modul abuziv in care ministerul intelege sa faca economii la bugetul de stat si considera gestul incalificabil si de netolerat. Este inadmisibil ca, intr-o asemenea perioada, fara consultarea partenerilor de dialog si cu incalcarea regulilor elementare de dialog social, sa fie luata in mod arbitrar si abuziv, o decizie care va genera un blocaj al procesului de invatamant“, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Federatiei Spiru Haret. Sindicalistii au inceput demersurile in vederea anularii respectivei adrese, ale carei rezultate constau in reducerea unui numar de 20.000 de posturi la nivel national.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.