Profesorii de la sate vor avea salarii MAI MICI cu 60 la...

Profesorii de la sate vor avea salarii MAI MICI cu 60 la suta

0 74

Noua lege unica de salarizare in sistemul bugetar au dus salariile profesorului sub limita subzistentei. Acestea au fost micsorate de mai multe ori, astfel incat veniturile profesorilor sunt sub orice critica.
Sindicalistii dau ca exemplu cadrele didactice din mediul rural, care ar urma sa primeasca in 2011 venituri reduse cu pana la 60%.
„Potrivit noii legi de salarizare in sistemul bugetar, care se va aplica din 2011, sporul de rural a fost diminuat de la 5-80% din salariu (cat era prevazut in Legea privind statutul personalului didactic), la 5-20% din salariu. Daca in 2010 diferenta procentuala a fost acoperita prin sume compensatorii, in 2011 aceasta prevedere a fost eliminata. In consecinta, cadrelor didactice care primeau spor de rural de peste 20% din salariu, nu li se mai acorda plati compensatorii. Reamintim Guvernului ca acest spor se acorda pentru a atrage personal calificat in mediul rural”, explica reprezentantii FSLI.
Sindicalistii mai reclama faptul ca Legea unica de salarizare in sistemul bugetar plaseaza, din nou, cadrele didactice in partea inferioara a grilei de salarizare. „Coeficientul maxim de salarizare acordat in invatamantul preuniversitar este cel al unui profesor de grad I, cu 40 de ani vechime, respectiv 4,4. Potrivit grilei unice de salarizare, un astfel de profesor, este inferior unui secretar din primaria unei comune, cu cel mult trei mii de locuitori, sau unui sef birou din aceeasi institutie, carora le revine un coeficient de salarizare de 5,23. Nu contestam pregatirea profesionala a acestor angajati si nici importanta si responsabilitatea functiei pe care o au, dar atragem atentia Guvernului ca este inadmisibil ca oamenii valorosi, cu experienta de zeci de ani in invatamant, sa fie incadrati in partea inferioara a grilei de salarizare”, subliniaza FSLI.
In aceste conditii, reprezentantii Federatiei FSLI solicita ministrului Muncii si ministrului de Finante „sa reia cu responsabilitate negocierile pe legea unica de salarizare, sa corecteze greselile care apar in acest text de lege, sa acorde sume compensatorii si in 2011, pentru diminuarea sporului de rural si sa modifice grila unica de salarizare pentru personalul didactic, prin acordarea unor coeficienti de ierarhizare mai mari”, potrivit unui comunicat dat publicitatii vineri.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.