Productia de rapita de pe DN1 – biodiesel pentru viitor

Productia de rapita de pe DN1 – biodiesel pentru viitor

0 210

Uniunea Europeana a stabilit, conform Directivei 2003/30/CE, ca pana in anul 2010, 5,75% din totalul carburantilor folositi in transport sa fie biocombustibili. Aceasta aduce in prim plan, atat biodieselul, cat si rapita din care se produce.
In acest context, Romania beneficiaza de toate avantajele pentru a deveni unul dintre actorii importanti pe piata europena in ceea ce priveste exportul de rapita sau chiar de biocarburanti.
In consecinta, Romania a luat masuri in acest sens. Daca mergeti pe Valea Prahovei spre Bucuresti si treceti de dealurile din Campina, vedeti de-o parte si de alta a DN 1 campuri galbene de rapita.
Daca pana in prezent destinatia productiei de rapita o constituia exportul sau producerea de ulei, incepand cu anul 2007 un numar de opt fabrici de biodiesel construite sau in curs de executie.
Rapita (Brassica napus L) se situeaza pe locul cinci, sub aspectul productiei de ulei comestibil, intre plantele oleaginoase uleiul de rapita are largi utilizari industriale si alimentare ; turtele de rapita obtinute din procesare au o buna valoare furajera, fiind bogate in protein (38-42%), glucide si saruri minerale; paiele de rapita se folosesc in industria materialelor de constructii.
Rapita se recolteaza timpuriu, motiv pentru care constituie o buna premergatoare pentru grau si orzul de toamna. Rapita este o excelenta planta melifera timpurie (asigura circa 50 kg miere/ha).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.