Productia de grau de 2,5 ori mai mare in 2008

Productia de grau de 2,5 ori mai mare in 2008

0 111

Romania a inregistrat, in 2008, o productie de grau si secara de 7,754 milioane tone, de 2,5 ori mai mare decat in 2007, cand recolta a fost cu putin peste trei milioane tone, a anuntat miercuri Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Productia medie obtinuta in 2008 a fost de 3.505 kilograme/hectar, fata de media anului trecut de 1.561 kilograme de grau la hectar, ceea ce a dus un plus de 4,69 milioane tone de grau in acest an.
Potrivit datelor furnizate de Institutul de Bioresurse Alimentare /IBA/, din cele 696 probe de grau analizate provenite din 36 de judete (circa 85% din total) doar 54% sunt de de calitate buna, 321 de probe sunt de o calitate mai slaba, adica au un continut redus de proteine, gluten sau din cauza graului incoltit, mai ales in judetele din nordul tarii.
Producatorii agricoli sustin ca mai bine de 60 la suta din recolta din acest an este buna din punct de vedere calitativ, fiind comparabila cu cea de anul trecut. “Consider ca aproximativ 40 la suta din recolta de grau din 2008 nu corespunde pretentilor procesatorilor, dar acest lucru nu inseamna ca graul nu poate fi folosit in totalitate in panificatie”, a declarat pentru AGERPRES presedintele Ligii Asociatilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu. Acesta a mai precizat ca pentru graul cu un continut mai slab de gluten, procesatorii pot recurge la amestecuri pentru ca respecta indicii pentru panificatie.
Potrivit IBA, ameliorarea graului cu continut mic de gluten se poate face prin amestecuri de grau cu continut mare de gluten sau prin adaos de gluten vital.
In ceea ce priveste pretul graului pe piata interna, Cucu a mentionat ca este in crestere, la ora actuala fiind de 5.500-5.700 lei kg graul bun de panificatie, in timp ce la bursa din Paris este evaluat la 190 euro/tona.
”Sper ca pretul sa mai creasca in perioada urmatoare pana la un nivel comparabil cu cel de pe piata UE, adica sa il putem vinde cu macar cu 6.500 lei/kg’” a mai spus presedintele LAPAR. In toamna lui 2007 a fost insamantate 2,1 milioane hectare cu grau, necesarul de grau al Romaniei fiind de 3,5 milioane tone.
Anul trecut, Romania a avut cele mai scazute productii vegetale din ultimul secol din cauza secetei, numai la griu fiind recoltate doar 3,06 milioane tone de pe o suprafata de 1,9 milioane hectare. In 2006, recolta de grau a depasit 5,5 milioane tone, cea mai buna din ultimii 8 ani fiind inregistrata in 2004 cand a depasit 7, 87 milioane tone.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.