Producatorii traditionali sunt tentati sa nu respecte retetele

Producatorii traditionali sunt tentati sa nu respecte retetele

0 108
2012 a fost cel mai greu an postdecembrist pentru agricultura Romaniei si a Brasovului. Seceta a facut prapad in culturi si a diminuat drastic productia zootehnica. Specialistii brasoveni sustin promovarea produselor cu denumire si origine traditionale; 41 de atestate au fost eliberate in judetul Brasov pentru 263 de astfel de produse din lapte de vaca, oaie sau capra, din carne de porc sau vita, dar si altele mai deosebite precum dulceata de trandafir sau pestele afumat.
Recoltele anului 2012 si perspectivele pentru 2013 au fost principalele subiecte ale sedintei de miercuri a comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele varstnicilor.
La nivelul judetul Brasov s-a inregistrat o scadere a productiei vegetale fata de media ultimilor 5 ani. Numarul celor care lucreaza efectiv suprafetele este de circa 25.000, in timp ce exploatatiile comerciale folosesc doar 16% din suprafata arabila.
Anul 2011-2012 este considerat cel mai greu din perioada postdecembrista atat la nivel national cat si pentru judetul Brasov. Precipitatiile scazute au produs pagube mari agriculturii. Si productia zootehnica a inregistrat scaderi, la produsele carne si produsele lactate. Cu atat mai mult se impune promovarea si mai intensa a produselor cu denumire si origine traditionale, cred specialistii. Aceste alimente sunt valorificate in targuri sau la standurile din zonele turistice si au in general preturi mai ridicate decat celelalte produse. Pana acum, doar 41 de producatori au primit atestate eliberate de Ministerul Agriculturii, care a urmarit procesul de fabricatie si respectarea traditionalitatii metodelor de fabricatie si a materiilor prime locale. Chiar daca initial se respecta reteta, producatorii trebuie verificati permanent. Din dorinta de a face bani, multi ajung sa modifice continutul ingredientelor.
Prefectura va gazdui in luna ianuarie o expozitie cu produse traditionale, care la va oferi brasovenilor sa afle care sunt produsele cu adevarat traditionale si bio. Tot atunci vor demara si controale printre marii producatori, care trebuie sa demonstreze ca produsele lor respecta standardele si isi justifica pretul.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.