Producătorii și furnizorii de energie cer majorarea prețurilor pentru populație

Producătorii și furnizorii de energie cer majorarea prețurilor pentru populație

0 255

Într-o informare adresată premierului Nicolae Ciucă, asociațiile reprezentative ale producătorilor și furnizorilor de energie electrică cer Guvernului să schimbe plafoanele de compensare, majorând, astfel, prețul plătit de populație. Propunerea acestora ar aduce economii de miliarde la buget.
Totodată, asociațiile cer și majorarea prețurilor la energie pentru agenții economici.

Pentru că efortul bugetar este estimat la un maximum de 40 de miliarde de lei, Asociația Producătorilor de Energie HENRO, Centrul Român de Energie și Asociația Companiilor de Utilități din Energie au cerut Guvernului să majoreze prețurile la energie electrică plătite acum de populație și de agenții economici.
Astfel, o primă opțiune sugerată de producători și furnizori este majorarea valorii prețurilor plafonate la energia electrică de la 0,68 lei/kWh la 1,25 lei/kWh, pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 kWh, și de la 0,8 lei/kWh la 1,37 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar realizat este cuprins între 100 kWh și 300 kWh inclusiv.
Totodată, pentru clienții noncasnici se propune majorarea prețului plafonat de la 1 leu/kWh la 1,57 lei/kWh și limitarea consumatorilor beneficiari la categoria celor care nu depășesc un consum anual de 20 MWh.
Măsura, susțin asociațiile, ar reduce impactul bugetar al compensărilor cu circa 2,35 miliarde de lei la consumatorii casnici și cu 2,5 miliarde de lei la consumatorii noncasnici, dispărând din schema compensărilor 60.000 de agenți economici.
Valoarea totală a unei facturi lunare va crește de la 68 de lei la 125 de lei, în cazul clienților casnici cu un consum de până la 100 kWh, respectiv de la 240 lei la 411 lei, pentru un consum de 300 kWh/lună.

Plafonare doar pentru 100 kWh

O a doua opțiune propusă Guvernului de asociațiile producătorilor și furnizorilor de energie electrică este, pentru consumatorii casnici, renunțarea la plafoanele de preț diferențiate în funcție de consum și stabilirea unui nivel unic de plafon pentru toți consumatorii casnici în limita unui consum lunar de până la 100 kWh.
Astfel, consumul care va depăși această valoare va fi facturat cu prețul pentru consumatorii cu un consum de peste 300 kWh/lună, prevăzut în OUG 27/2022.
Pentru clienții noncasnici se propune majorarea prețului plafonat de la 1 leu/kWh la 1,57 lei/kWh și limitarea consumatorilor beneficiari la categoria celor care nu depășesc un consum anual de 20 MWh.
În această variantă economia la buget în cazul consumatorilor casnici va fi de 2,55 miliarde de lei, iar în cazul consumatorilor noncasnici, de 2,5 miliarde de lei.
Cumulat, cele două măsuri conduc la o reducere a efortului bugetar de circa 5,05 miliarde de lei pentru perioada octombrie 2022- martie 2023, față de economia de 4,85 miliarde de lei din prima opțiune propusă.

3,75 miliarde de lei, suportați de consumatorii casnici

Cea de-a treia opțiune sugerată Guvernului de producători și furnizori este și cea mai profitabilă pentru stat, având în vedere că se vor face economii totale de 6,25 de miliarde de lei la buget.
Propunerea prevede renunțarea la plafoanele de preț diferențiate în funcție de consum și stabilirea unui nivel unic de plafon pentru toți consumatorii casnici în limita unui consum lunar de până la 150 kWh, cu o valoare a plafonului de 1,25 lei/kWh.
Pentru consumatorii casnici care nu se încadrează în limita de 150 kWh/lună, întregul consum va fi facturat cu prețul determinat conform prevederilor OUG 27/2022 pentru consumatorii cu un consum de peste 300 kWh/lună. În această variantă, consumatorii noncasnici vor avea același preț de 1,57 lei /kWh, cu limitarea benficiarilor la consumul de 20 MWh/an, ca și în celelalte două propuneri.
Cele trei propuneri par să vină însă din zona Guvernului, nicidecum din zona producătorilor și furnizorilor, și reprezintă o minge la fileu pentru factorii de decizie, care vor sărăci și mai mult populația.

Sursa: national.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.