Prodlacta Brasov ar putea fi preluata de greci

Prodlacta Brasov ar putea fi preluata de greci

0 155

Companiile producatoare din judetul Brasov sunt pe cale de disparitie in orasul nostru. Daca nu pleaca singure spre meleaguri mai „prietenoase” din punct de vedere economic, atunci sunt preluate de straini pentru a le ajuta sa supravietuiasca in aceasta perioada de criza economica.
Prodlacta Brasov este una dintre ultimele companii autohtone despre al carei destin s-a tot discutat, fiind ultima reduta care detine capital integral romanesc. Reprezentanti ai diferitelor companii straine s-au perindat pe la portile companiei incercand sa-i imbie pe actionari sa le pachetul majoritar de actiuni.
Cei mai interesati pareau a fi francezii de la Lactalis, care au si purtat negocieri cu conducerea Asociatiei Salariatilor Prodlacta, actionarul important al fabricii. In urma cu trei ani, si israelienii de la Tnuva au incercat sa preia Prodlacta, dar au renuntat, dupa ce li s-a cerut pentru preluarea controlului o suma mai mare de patru milioane de euro, cat erau ei dispusi sa ofere. Israelienii si-au construit insa propria fabrica de lactate in sistem „greenfield”, beneficiind, in acest scop, si de granturi europene.
Se pare insa ca cei care au dat lovitura sunt grecii de la firma Tyras.
„Jumatate din cele 20 de milioane de euro vor fi investite in achizitionarea de actiuni Prodlacta, cealalta jumatate urmand a fi alocata achizitionarii de utilaje si finalizarii unitatii de productie incepute de Olympus, cat si dezvoltarii retelei de distributie”, au declarat reprezentantii Tyras, care au achizitionat deja 20% diun actiunile Prodlacta Brasov.
Investitorii greci nu sunt straini de meleagurile romanesti si sunt hotarati sa se lanseze in afaceri in judetul Brasov. Acestia construiesc deja la Halchiu cea de-a doua fabrica din Romania, dupa cea de la Baraolt, si au anuntat ca investitiile se vor ridica, la final, la peste 30 de milioane de euro, aici urmand sa lucreze aproximativ 350 de brasoveni
Prin intermediul Rodopi, Tyras a achizitionat 20,47% din actiunile Prodlacta in luna decembrie, valoarea tranzactiei fiind de aproximativ 2,2 milioane de euro.
Prodlacta, companie tranzactionata pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sub simbolul PRAE, era detinuta pana in luna ianuarie a anului trecut de salariatii companiei (48,8%), AVAS (4,3%) si alti actionari (46,8%), potrivit informatiilor BVB.
Prodlacta Brasov detine in Brasov o fabrica de produse proaspete si inghetata, precum si una de branzeturi, o fabrica de telemea in Fagaras si o alta de branzeturi in comuna Homorod.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.