Procurorii de la DNA au navalit in casa exportocaliului Vasile Blaga!!

Procurorii de la DNA au navalit in casa exportocaliului Vasile Blaga!!

0 517

Conducerea noului PNL se restructureaza din mers; unul din copresedinti, Vasile Blaga, aripa portocalie (PDL), este pe cale sa o lase singura pe sarmanta lidera, copresedintele Alina Gorghiu, aripa liberala. Si in aceasta innoire este vizibil sprijinul procurorilor chititi sa-l puna pe Vasile Blaga sa scrie declaratii.
Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov le-a declarat procurorilor DNA ca Vasile Blaga, co-presedinte PNL, a facut interventii pentru ca firma Tehnologica Radion, administrata de Theodor Berna, sa castige contracte de reabilitare a retelelor de apa si canalizare din judetul Olt. Detalii despre acest caz apar in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA, prin care Darius Valcov a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, scrie Agerpres.
„Astfel, inculpatul Valcov Darius a aratat ca, in anul 2009, a fost chemat de Vasile Blaga la sediul central al Partidului Democrat Liberal si i-a spus, confidential, ca stie ca in Olt se va licita pentru niste lucrari de reabilitare a retelelor de apa si canalizare, transmitandu-i, fara echivoc, ca alocarea in viitor a fondurilor pentru unele lucrari la Primaria Slatina se va face sub conditia ca SC Tehnologica Radion SRL sa castige licitatiile. Prin urmare, inculpatul trebuia sa intervina pentru anularea licitatiilor, scopul urmarit fiind acela ca SC Tehnologica Radion SRL, prin reprezentantul sau Berna Theodor, sa castige toate cele 3 licitatii, se arata in rechizitoriu.
„In justificarea interesului manifestat de Vasile Blaga, inculpatul Valcov Darius Bogdan a aratat ca avea cunostinta ca Berna Theodor a fost consilier personal al presedintelui Romaniei, ca Tehnologica Radion SRL era condusa ‘din umbra’ de catre greii PDL de la acea vreme, ‘printre care se afla si domnul Vasile Blaga’. In contextul acestei intalniri, inculpatul Valcov Darius Bogdan a primit de la Vasile Blaga numarul de telefon al lui Berna Theodor, spunandu-i-se sa-l contacteze ca este asteptat. Astfel, l-a sunat pe Berna Theodor si s-a intalnit cu acesta la sediul Tehnologica Radion SRL, unde s-au purtat discutii despre posibilitatile tehnice si financiare ale societatii, martorul lasandu-l sa inteleaga ca stie ‘cine este si din partea cui vine’. In perioada 2009-2010, in cadrul unor intalniri regulate cu Vasile Blaga, atat la partid, cat si in Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate si cu ocazia inaugurarii unora dintre ele, acesta s-a interesat permanent de Tehnologica Radion SRL”, mai spun procurorii.DARIUS Valcov 1
Darius Valcov a mai declarat la DNA ca, despre solicitarea lui Vasile Blaga de a sprijini castigarea licitatiilor, i-a relatat si administratorului public de la acea data, Minel Prina, aspect confirmat de acesta din urma.
Astfel, Minel Prina a sustinut la DNA, atat cu prilejul audierii, cat si cu prilejul confruntarii cu Darius Valcov, ca in anul 2009 fostul ministru de finante i-a spus ca Theodor Berna este reprezentantul lui Vasile Blaga si ca trebuie sa ajute Tehnologica Radion SRL sa castige licitatiile la SC Compania de Apa Olt SA.
„Rezulta acceptarea de catre inculpatul Valcov Darius a propunerii de a-si exercita influenta reala – ce decurgea din calitatea de primar al municipiului Slatina si de presedinte al organizatiei PDL Olt – pe langa membrii comisiei de licitatie din cadrul autoritatii contractante SC Compania de Apa Olt SA, respectiv pe langa persoanele din cadrul Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor in legatura cu respingerea contestatiilor formulate de ceilalti participanti la licitatie, exercitarea influentei fiind justificata de conditionarea de catre Vasile Blaga – secretar general al PDL si ministru in functie in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale la data respectiva – a atribuirii fondurilor pentru Primaria Slatina, in schimbul sprijinirii SC Tehnologica Radion SRL sa castige licitatiile pentru reabilitarea si extinderea lucrarilor retelelor de apa si canalizare”, se mai arata in rechizitoriu.
Motivul pentru care Vasile Blaga ar fi intervenit la Darius Valcov era ca Tehnologica Radion nu indeplinea criteriile pentru a castiga licitatiile din judetul Olt.
Un reprezentant al companiei SC BIFF International SRL, care a participat la licitatiile pentru lucrarile din Slatina, Scornicesti-Potcoava si Draganesti-Piatra Olt, a declarat ca Tehnologica Radion nu a indeplinit criteriile pentru a castiga cele 3 licitatii si ca, dupa procedura licitatiilor si epuizarea cailor de atac in instanta, a discutat personal cu Darius Valcov in biroul acestuia, iar fostul primar i-ar fi spus ca nu va putea sa execute lucrarile, intrucat licitatiile trebuiau castigate de Tehnologica Radion, „firma care este controlata de domnul Vasile Blaga, prin fiica acestuia”.
La dosar exista si o declaratie a lui Theodor Berna in legatura cu interventiile lui Vasile Blaga.
„La momentul intelegerii cu Valcov Darius eu il cunosteam pe Vasile Blaga, despre care pot spune ca in anul 2009 era secretar general al Partidului Democrat Liberal. Nu pot preciza daca acesta detinea si vreo functie in vreun minister. Cert este ca imi amintesc ca am discutat cu un membru din esalonul 2 al PDL, fiind posibil ca unui dintre acestia sa fie Liga Dan sau Popescu Florian. Este posibil ca acestia sa fi discutat cu Vasile Blaga, dar dupa ce eu am luat legatura cu Valcov Darius nu am mai intrebat prin cine s-a discutat cu Valcov Darius, aceasta in situatia in care nu au discutat ei direct. Pe aceste persoane la care am facut referire le-am intrebat daca pot sa ia legatura cu primarul din Slatina pentru ca stiam ca urmeaza sa fie efectuate niste lucrari de canalizare sau chiar se publicase anuntul de participare pe SEAP”, a spus Theodor Berna (in foto).Theodor Berna rege asfalt
Procurorii noteaza ca declaratia lui Darius Valcov cu privire la interventiile lui Vasile Blaga este credibila, avand in vedere ca la testul poligraf, la intrebarea „Minti atunci cand sustii ca Vasile Blaga este cel care te-a pus in legatura cu Theordor Berna?”, la care Valcov a raspuns „Nu”, s-a constatat ca raspunsul acestuia „nu a provocat modificari specifice comportamentului simulat”.

Vasile Blaga: Nu am intervenit niciodata in favoarea vreunei firme participante la licitatii in Romania
Co-presedintele PNL Vasile Blaga a reactionat, joi, printr-un comunicat, la „informatiile aparute in spatiul public privind mentionarea numelui meu in rechizitorul din dosarul Darius Valcov”, el afirmand ca nu a „intervenit niciodata in favoarea vreunei firme participante la licitatii in Romania, nici din pozitia de lider al PDL, nici din cea de membru al Guvernului”.
„Nu am facut niciodata vreo recomandare domnului Darius Valcov cu privire la modul de a conduce primaria Slatina si nici vreuna referitoare la procedura de achizcitii derulate de primaria pe care o conducea la momentul respectiv.
Nu am intervenit niciodata in favoarea vreunei firme participante la licitatii in Romania, nici din pozitia de lider al PDL, nici din cea de membru al Guvernului.
Nu am fost chemat de nicio institutie pentru a da explicatii in legatura cu subiecte care fac obiectul vreunei anchete. In eventualitatea in care acest lucru se va intampla, voi raspunde intrebarilor autoritatilor pentru a risipi orice fel de neclaritate sau suspiciune. Am fost si sunt la dispozitia institutiilor statului pentru a da orice fel de explicatii.
Regret ca numele meu este folosit in declaratii pe care persoane aflate intr-o situatie difica le dau in fata anchetatorilor”
, a transmis Blaga in comunicatul remis redactiei.
Intr-o interventie telefonica la B1 TV, Vasile Blaga a afirmat ca Darius Valcov minte si ca va discuta cu un avocat, pentru o „plangere in acest sens”.

Andrei Rudeanu, ginerele copreședintelui PNL Vasile Blaga, a fost reținut joi de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, sub acuzația de evaziune fiscală.
Joi dimineață, procurori și polițiști de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice au efectuat 5 percheziții la domiciliile și sediile comerciale ale mai multor persoane din București, Deva și Buftea, într-un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Percheziții au avut loc și la sediul firmei de pază și protecție Axis Corporate Security, deținută de Ioan Andrei Rudeanu, acesta fiind apoi ridicat de procurori și dus la audieri.VASILE BLAGA & RUDEANU GINERE
Conform datelor de la Registrul Comerțului, Axis Corporate Security are sediul central în municipiul Deva, iar ca asociați apar Mariana Aurora Rudeanu (50%) și Ioan Andrei Rudeanu (50%), acesta îndeplinind și funcția de administrator.
Procurorii susțin că, din datele și probele administrate în cauză rezultă că, în perioada 2010 — 2014, persoanele vizate, printre care și reprezentanții firmei de protecție și pază, ar fi desfășurat tranzacții comerciale fictive cu scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale.
Prejudiciul creat bugetului de stat, calculat pe baza datelor și probelor administrate în cauză, se ridică la aproximativ 2.500.000 de lei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.