PROCURORII, CASTA INVINCIBILA A ANTICORUPTIEI?

PROCURORII, CASTA INVINCIBILA A ANTICORUPTIEI?

0 233
Am crezut ca e o gluma, auzind de un adevarat "puci" al procurorilor, sub conducerea lui Daniel Morar. Aceasta persoana ciudata, incurajata chiar de Basescu ca e incoruptibilul infailibil se credea, de-o vreme un fel de super-procuror Corado Cattani, comportandu-se ca pe vremea cand facea furori filmul italian "Caracatita". Atata doar ca dupa ce scapase din patru atentate organizate de Mafia, procurorul CATTANI CEL ADEVARAT chiar a murit la al 5-lea atentat! Reactia in toata Italia, atunci a fost URIASA. Procurorii devenisera niste "cavaleri ai dreptatii'', alaturi de care se atasase toata natiunea italiana.
Pe acest fond, magistratii chiar au inceput sa creada ca ei erau singurii capabili sa scape societatea de flagelul Mafiei… marginalizand cumva celelalte nivele de decizie sociala.
Se contura cumva o noua dictatura, nu a lui Mussolini, ci… a Justitiei "adevarate", in frunte cu procurorii! CAM ASA CEVA GANDESTE SI A INCERCAT sa IMPUNA gruparea din jurul lui Daniel Morar !! Iata cum vede lucrurile un emul al acestuia, gazetarul inflexibil Dan Tapalaga, care l-a facut recent pe presedinte nu doar un aventurier usuratec, ci si un Carol al II-lea in oglinda !
CITITI si va minunati: "Presedintele Traian Basescu a capitulat dezamagitor intr-un punct cheie: mentinerea independentei justitiei. Nimic nu poate justifica trocul. Acest ultim gest anuleaza mare parte din meritul real de a nu fi actionat prea tare pana astazi impotriva procurorilor. A mai avut o rabufnire impotriva DNA in decembrie 2011, s-a mai plans de procurori dar n-a trecut de la vorbe la fapte. A trecut linia rosie abia in aceste zile, spre sfarsitul celui de-al doilea mandat. Capitularea sa nu poate fi nici scuzata, nici explicata si denota mari vulnerabilitati si slabiciuni in relatia cu noua putere. Traian Basescu si-a anulat singur aportul la una dintre realizarile greu de contestat intamplate sub mandatul sau: eliberarea justitiei. De acum, va putea vorbi mai greu in mod credibil despre acest subiect. Tocmai si-a dat tot concursul pentru impartirea politica a functiilor de procuror sef. De cealalta parte avem reactia admirabila a Consiliului Superior al Magistraturii.
Toti cei sase procurori din sectia CSM i-au cerut, marti, premierului Victor Ponta sa respecte o procedura u.e. si au votat o hotarare prin care au definit conditiile de baze pe care trebuie sa le indeplineasca viitori procurori sefi. Principalii sustinatori ai respectarii procedurii au fost Daniel Morar si Oana Schmidt Haineala.Asociatiile de magistrati (UNJR, AMR), au denuntat trocul politic si l-au calificat drept cea mai grava imixtiune in independenta justitiei dupa 1990.
Un numari impresionant de procurori DNA (71) au semnat un comunicat, fapt fara precendent, prin care sustin ferm CSM in privinta procedurii de selectie. In acest moment a inceput un conflict deschis intre cativa procurori liberi, intre o parte a sistemului de justitie si o intreaga clasa politica aliata impotriva lor, in frunte cu Traian Basescu.
Daniel Morar a explicat, marti seara, ca nu e posibil ca functii importante din sistem sa fie negociate intre politicieni si ca e nevoie de o procedura transparenta, de exigenta si experienta profesionala. A adaugat ca e inadmisibil ca nici un procuror de la DNA, care a dus greul luptei anticoruptie in Romania, sa nu figureze pe lista de propuneri. Singurele arme ale acestor procurori independenti este denuntarea publica a incercarii politicienilor de a reveni la vremurile cand decizia de a inchide sau deschide un dosare se lua in sediile de partid, refuzul subordonarii politice.
Nu vor castiga, aceasta batalie. Au reputat o mica victorie intr-un razboi aproape pierdut. Au castigat acum putin timp, cat sa mai termine niste dosare. Nu e putin lucru . Mai castiga ceva: respectul unei parti din societate care are nevoie de repere si de exemple intr-o mare de confuzie si debusolare. Nici asta nu-i putin lucru. Adaug aici un mic indemn: nici un pas inapoi!" “Pun capăt carierei mele în Ministerul Public ÅŸi renunÅ£ la mandatul de nouă ani la Curtea ConstituÅ£ională”. Dacă Daniel Morar ar fi rostit ÅŸi a doua parte a frazei, declaraÅ£ia de presă ar fi avut aerul eroic pe care probabil ÅŸi l-a propus. Ar fi fost o declaraÅ£ie de independenţă faţă de omul care l-a inventat, l-a folosit în toÅ£i aceÅŸti ani ÅŸi apoi l-a pensionat la nici 47 de ani la CCR. Cum se poate ca ”omul lui Băsescu” să-l critice pe ”ÅŸeful” lui? au ridicat mulÅ£i din sprâncene.
Călcâiul lui Morar este, "Structura". El a ieÅŸit să-ÅŸi apere DirecÅ£ia, chiar cu riscul de a vorbi în contra…direcÅ£iei lui Traian Băsescu. I-a pus pe toÅ£i adjuncÅ£ii săi din DirecÅ£ia AnticorupÅ£ie să candideze pentru ÅŸefia instituÅ£iei, chiar dacă asta a însemnat un gest de frondă A privit-o de sus pe Laura CodruÅ£a Kovesi pentru că ”n-are experienţă pe AnticorupÅ£ie”,lăsând aici să se întrevadă conflictul surd care mocneÅŸte de ani de zile între procurorii ”de DNA” ÅŸi cei ”de Parchet”.
Daniel Morar a imprimat procurorilor de la AnticorupÅ£ie senzaÅ£ia că sunt o castă invincibilă, urâtă de politicieni, dar protejată de scutul americanilor ÅŸi al Bruxellesului (care în toate rapoartele …avizate de Monica Macovei si date mai departe, asigurau DNA notă maximă).
Astfel , DNA ajunsese o Structură de forţă, care-ÅŸi permite, iată, să mârâie ÅŸi la preÅŸedinte, cel care i-a jucat rolul de patron spiritual în ultimii ani. Daniel Morar a făcut o jumătate de gest. Vor face ceilalÅ£i procurori de la DNA cealaltă jumătate?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.