Proclamarea Independenței de stat e altceva decat regalitatea!

Proclamarea Independenței de stat e altceva decat regalitatea!

0 564

În contextul  conflictului din Balcani, între Imperiul Otoman și Imperiul Țarist, România a semnat, la 4 aprilie 1877, Convenția reciproca cu statul rus. Din momentul în care Imperiul Otoman începe bombardarea localităților românești de pe malul Dunării, România se află, de fapt, într-un conflict deschis cu acesta. Problema majoră pentru România era implicarea directă în război, ca parte cobeligerantă, o alianță militară cu Rusia oferind  țării noastre un statut superior la încheierea ostilităților. România trebuia să avanseze rapid la o stare declarată oficial, de război, situație care implica proclamarea independenței, dar în alianță militară… cu Rusia.Guvernul, în paralel cu acțiunea diplomatică pentru justificarea fiecărui pas  spre a  convinge diplomația rusă să coopereze, în cobeligeranță contra Turciei, a proclamat independența României.

Astfel, la 9 mai 1877, ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu, declara: În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem: Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare”.

Adunarea Deputaților votează omoțiune, cu 79 de voturi pentru și 2 abțineri, prin care lua act de ”rezbelul între România și Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta și independența absolută a României au primit consacrarea lor oficială”. Și Senatul a adoptat o moțiune în sensul declarației guvernului, tributul datorat Porții fiind anulat și trecut în contul cheltuielilor pentru armată.

La început, Puterile garante, cu excepția Italiei, din rațiuni care decurgeau din interesele proprii, s-au abținut să recunoască independența, act politic pe care Turcia îl califica drept ”rebeliune”…

În cele din urmă, independența României, (ca și independența Serbiei și a Muntenegrului) precum și unirea Dobrogei cu România, au fost recunoscute în Tratatul de pace  de la San Stefano (3 mart. 1878) și prin Tratatul de la Berlin (13 iulie 1878).

Expresie a dorinței și voinței poporului român, proclamarea independenței și lupta pentru impunerea și recunoașterea ei au constituit actul politic și de jertfă al întregii națiuni române, apreciate de toți cei care au participat la acele evenimente unice, de profunda vibratie nationala!.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.