PROCESUL PRIVATIZARILOR DUBIOASE

PROCESUL PRIVATIZARILOR DUBIOASE

0 278

Credit Suisse First Boston “inecata” in Dambovita!


Fostii si actualii oficiali ai Credit Suisse First Boston, una dintre cele mai mari banci din lume sunt urmariti penal de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Justitie. Acestia au fost acuzati de obtinere de date si documente de natura a periclita securitatea statului


Michal Susak, fostul director general al Diviziei de Investitii Bancare la Credit Suisse First Boston si din unele informatii vicepresedinte, este acuzat de spionaj in Dosarul Privatizarilor, acesta a participat la procesul de privatizare al Petrom si al distributiilor de gaze. Din pacate pentru procurori, in acest moment, este putin plecat din Romania. De departe, sustine ca invinurile pe care i le aduc procurorii – “par ridicole”.


„Nu am primit nimic oficial, am aflat de acuzatii din presa si de la dumneavoastra. Sper ca situatia sa se lamureasca, eu voi raspunde tuturor celor care-mi vor cere parerea, nu am nimic de ascuns. Sunt dispus sa ma intorc in Romania si sa contribui la lamurirea situatiei, chiar daca aceste acuzatii impotriva mea sunt ridicole”.


Totusi, in urma perchezitiilor, pe agenda cehului Susak, printre alte nume erau prezente si cele ale lui Dorinel Mucea, Mustafa Oral si Stamen Stancev, s-au numele celor doi ministri de la economie – Codrut Seres si de la comunicatii – Szolt Nagy.
Michal Susak (acum e la Londra), un om “norocos”, ?a parasit Romania exact acum doua saptamani, cu doar doua zile inainte ca procurorii sa inceapa audierile in acest dosar.
Al doilea acuzat care nu e in tara, plecat inainte de evenimente, este Mircea Calin Flore – reprezentant permanent in Romania al bancii de investitii Credit Suisse First Boston.Ancheta continua cu arestati


Joi dimineata devreme (miercuri noaptea spre joi), Magistratii Curtii de Apel Bucuresti, dupa aproximativ opt ore de dezbateri cu usile inchise, au emis mandate de arestare preventiva, pentru 20 de zile, pe numele inculpatilor Stamen Stantchev, Vadim Benyatov Don, Mihai Dorinel Mucea si Radu Mihai Donciu, urmariti penal pentru spionaj, tradare prin transmitere de secrete si constituirea unei grupari de criminalitate organizata. Decizia Curtii de Apel nu este definitiva, inculpatii vor putea inainta recurs oricand la Curtea de Apel Bucuresti.Reamintim ca procurorii solicitasera initial mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile.


Procurorii DIICOT sustin ca bulgarul Stamen Stantchev a pus la punct o retea formata din functionari romani si consultanti ai firmei Credit Suisse First Boston (CSFB), prin care obtinea informatii economice secrete, pe care le furniza unor companii straine ce doreau sa participe la privatizarea unor companii din subordinea Ministerului Economiei si Comertului si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
Activitatea retelei conduse de Stamen Stantchev a afectat grav securitatea Romaniei, deoarece a perturbat mediul de afaceri si obiective strategice economice nationale, sustin anchetatorii.

Contractele de privatizare desecretizate


Opinia publica prin presa, multi politicieni si pana la urma Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), au cerut saptamana trecuta desecretizarea documentelor, pentru ca toti romanii sa afle cat de bine sau cat de prost a negociat statul vanzarea societatilor pe care le-a avut in patrimoniu.


In urma solicitari partii romane si transmiterii acordului din partea firmelor care au achizitionat pachete majoritare de actiuni, pentru a face publice aceste contractele de privatizare Ministerul Economiei si Comertului a publicat, , contractele de privatizare incheiate in sectorul energetic.


O sectiune importanta din aceste contracte face exceptie – Planurile de Afaceri, pentru care partenerii externi nu si-au dat acordul pentru publicare. Noi, cei din presa, am fi dorit si aceasta parte -?ca sa vedem cum se vor achita si vor rezolva angajamentele cei care sunt acum proprietari.

Horia D.R.

?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.