Problemele varstnicilor, in atentia Prefecturii

Problemele varstnicilor, in atentia Prefecturii

0 72


In conformitatea cu prevederile HG nr. 499/2004 la nivelul Institutiei Prefectului-Judetul Brasov functioneaza Comitetul consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor varstnice, care a realizat o sinteza a activitatii pentru anul 2007.


?


Activitatea Comitetului in 2007


Pe parcursul anului 2007, Comitetul consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor varstnice s-a intrunit lunar. Principalele probleme ridicate de pensionari in decursul acestor intalniri au fost: lipsa de acces a varstnicilor la serviciile sociale, saracia, majorarea punctului de pensie, ajutoare sociale pentru pensionarii cu pensii mai mici decat salariul minim brut pe economie, suplimentarea numarului de bilete de tratament balnear si scaderea costului biletelor cu 25 % pe perioada sezonului de iarna, gratuitate la transportul in comun pentru toate categoriile de pensionari.


In anul 2007, CNPAS a repartizat Casei Judetene de Pensii Brasov un numar de 6791 bilete. In vederea imbunatatirii procentului de valorificare, in cadrul Comitetului Consultativ de dialog Civic pentru Problemele persoanelor Varstnice a fost difuzata lista statiunilor si a unitatilor de cazare pe profil de tratament cu care CNPAS a detinut contracte pe anul 2007.


De asemenea, in colaborare cu Casa Judeteana de Pensii Brasov ?s-a incercat o apropiere a persoanelor varstnice de activitatea acestei institutii prin implicarea lor in diverse activitati. Astfel, reprezentanti ai organizatiilor civice a pensionarilor au fost numiti, prin decizie a directorului executiv, in Comisia de repartizare a biletelor pentru tratament balnear.


Din initiativa asociatiilor de pensionari, in scopul reducerii actelor infractionale a caror victime sunt si persoanele varstnice, a fost incheiat un protocol de colaborare cu Politia de Proximitate Brasov. In baza acestui protocol au fost realizate urmatoarele actiuni: intalniri cu reprezentantii Politiei de Proximitate, au fost identificate 86 de persoane varstnice singure care locuiesc in zone cu risc infractional crescut, un numar de 10 reprezentanti ai organizatiilor de pensionari au fost implicati in 10 actiuni de voluntariat alaturi de reprezentantii politiei, identificarea a 56 de persoane varstnice care necesitau ingrijire medicala la domiciliu si indrumarea lor catre institutiile medicale specializate, 10 persoane varstnice fara adapost depistate de catre politia de proximitate au fost indrumate catre institutiile de profil.


Pentru a veni in sprijinul doleantelor exprimate in cadrul intrunirilor lunare de catre reprezentantii asociatiilor pensionarilor din judet Institutia Prefectului a initiat urmatoarele demersuri: solicitare catre Regia Autonoma de Transport Brasov de a acorda bilete gratuite in numar de 20 de calatorii/ luna unor categorii de pensionari, demersuri catre Primaria Municipiului Brasov, Directia de Asistenta Sociala? pentru internarea pensionarilor care au solicitat acest lucru la Institutia Prefectului in Caminul pentru Persoane Varstnice Brasov, demersuri pentru rezolvarea situatiei locative a unor familii de pensionari evacuate din imobilele revendicate si restituite catre fostii proprietari.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.