PROBLEMA SECUIASCA, VAZUTA DE LA BUDAPESTA!

PROBLEMA SECUIASCA, VAZUTA DE LA BUDAPESTA!

0 985
Intr-o publicatie serioasa de centru-stanga din Budapesta se apreciaza ca partidele maghiarilor ardeleni se luptă si dupa alegeri pentru sufragiile si simpatiile individuale ale unui electorat împuţinat, demobilizat şi demoralizat de criza economică. Situaţia este complicată şi de problemele tot mai mari pe care le întâmpină la Budapesta chiar FIDESZ şi premierul Viktor Oban, candva un „copil teribil” al politicii Estului Europei. La alegerile recente din decembrie 2012, în comunitatea maghiară din Ardeal, alegătorii, dar şi politicienii, s-au aflat într-o situaţie inedită, dar si ingrata.
Pentru prima dată în istorie, ungurii din Transilvania au avut de ales între trei partide neromanesti:
– Uniunea Democrată a Maghiarilor din Transilvania (UDMR),
– Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT),
– Partidul Civic Maghiar (PCM).
Concurenţa dura dintre cele trei formaţiuni a fost atât de aspra încât politicienii maghiarilor au riscat la mustata, să… nu ajungă în Parlament! Dacă voturile ar fi fost doar împărţite la trei, tot nu era asa de grav. Pentru ca trecerea pragului parlamentar de 5% de catre UDMR, se pare, s-a reusit in …ultimele zeci de minute inainte de inchiderea urnelor, cu niste voturi „culese” din mai multe judete …cu majoritate net romaneasca.
Mai dramatica a fost dezamagirea reala a electoratului maghiar fata de rezultatele politico-economice din Ardeal si in general a tarii vecine, cu UDMR in mai toate guvernarile de dreapta. Rezultate care s-au reflectat in vot, indiferent de etnia alegatorului. Şi asta cu atât mai mult cu cât in continuare cele trei formaţiuni politice din Transilvania concurează pentru un electorat tot mai imbatranit si în continuă scădere. Realitate pusă din nou în lumină şi de rezultatele parţiale ale recensământului din toamna acestui an,care evidentiaza nu doar scaderea ingrijoratoare a numarului maghiarilor din Ardeal, dar si o emigratie sporita a celor mai dinamice grupe de varsta si categorii sociale… De asemenea, mulţi dintre alegătorii maghiari sunt dezinteresati, pentru că cea mai mare parte a obiectivelor politice de la începutul anilor 1990 au fost deja obtinute de comunitatea maghiară. Aşa ar fi introducerea limbii maghiare în viata si administraţia publică locală, în Justiţie, in cultura, ori crearea unui sistem de învăţământ superior care include cinci universităţi ce oferă studii în limba maghiară în Cluj-Napoca, Târgu-Mureş şi Oradea.
Electoratul maghiar este demoralizat de criza economică. Si de aici dar si din patria mama, iar faptul căcel mai popular personaj politic de la Budapesta, Viktor Orban si FIDSZ-ul sau, a fost complet îngenuncheati de criza economică, i-a demoralizat pe toti maghiarii. Dacă până acum, promisa prosperitate din Ungaria era un implus mobilizator pentru maghiarii ardeleni, care se înghesuiau cu miile pentru a depune cererile pentru acordarea dublei cetăţenii, acum lucrurile… s-au inversat. În acest an, România a avut o evoluţie economică mai bună decât Ungaria, iar motivaţia economică pentru afirmarea identităţii maghiare a cam dispărut. Acasa la ei, o au… Un amănunt interesant este acela că toate cele trei partide ale maghiarilor ardeleni concurează pe segmentul de dreapta.
UDMR este membru al Partidului Popular European, PPMT este condus de europarlamentarul Laszlo Tokes, care fusese desemnat de către… popularii europeni ca… vicepreşedinte al P.E., iar PCM îl are ca preşedinte de onoare pe… preşedintele Parlamentului Ungariei, unul dintre membrii marcanţi ai FIDESZ. În acest context, liderii partidelor maghiare au ajuns să organizeze o adevărată licitaţie a promisiunilor. UDMR, repune pe tapet chestiunea modificării Constituţiei, în aşa fel încât să dispară interdicţia de a renunţa la sintagma „stat unitar naţional” care defineşte România.
Dacă UDMR încearcă să păstreze o oarecare doză de moderaţie în revendicări, PPMT şi-a radicalizat discursul. „Este nevoie să luptăm pentru autodeterminarea maghiarimii din Bazinul Carpatic”, a spus Laszlo Tokes, liderul informal al PPMT. Practic, el a făcut pasul de la revendicarea autonomiei chiar la secesiunea teritoriilor locuite de maghiari.
În schimb, liderii PCM încearcă să dea senzaţia că fac paşi concreţi: autonomia Ţinutului Secuiesc, singura zonă geografică unde au baze electorale solide şi o bună reprezentare în administraţie. Astfel, consilierii judeţeni şi locali ai PCM din Harghita, Covasna şi Mureş ar dori referendumuri locale, care să exprime decizia comunităţilor locale de a se reuni cuprindă vechile scaune medievale secuieşti.
In criza de popularitate, UDMR a luat hora inainte …pe persoana fizica, prin dl. Tamas Sandor, presedintele C.J.Covasna declansand o incercare de „iesire in fata” care n-a prea fost agreata la Bruxelles. Unde, pana la urma, cu totii suntem membrii…
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.