Probejenia – credinte populare

Probejenia – credinte populare

0 66

De praznicul Schimbarii la fata a Mantuitorului, sarbatoare numita Probejenie, in calendarul popular, sunt legate, de veacuri, si o serie de credinte si obiceiuri populare. Se crede astfel ca din acest moment intreaga natura capata amprenta toamnei: culorile florilor palesc, apa din izvoare si fantani devine mai rece, fructele incep sa se coaca, iar cerul diminetilor are o culoare mai puternica.

Agricultorii cred ca, dupa 6 august, este posibila oricind caderea brumei, dar rareori se intimpla asa, in schimb isi mai face aparitia grindina. Tot din 6 august sunt estimate roadele livezilor, din convingerea ca de atunci inainte fructele nu se mai „aleg“, adica nu mai cad singure si vor ajunge sa se coaca.

In preajma acestei sarbatori, stupii care au fost transportati in pastorala sunt pregatiti sa fie adusi acasa, din aceeasi credinta ca florile „palesc“ si nu mai au in ele dulceata. Detinatorii de fanete considera ca acum este momentul cositului otavei, pentru ca inainte de 6 august se crede ca ar avea un gust dulceag si se obtine mai putina, in schimb, cosita imediat dupa aceasta data, se spune ca este sarata si consistenta ca si fanul din prima recolta.

?

Ritualuri stravechi

Femeile, mai ales in mediul rural, nu mai lasa noaptea ferestrele deschise, nu atit de teama frigului care se instaleaza spre toamna, ci din credinta ca, in miez de noapte, duhurile rele se trag, de frig, in case si ca membrii familiei atinsi de ele raman o vreme cu membrele intepenite sau strambe, de parca i-ar fi tras curentul. Durerile de cap ivite in aceasta zi persista tot anul. Daca se spala in zorii zilei cu roua din gradina, luata de pe florile abia imbobocite, chiar si batranele cu chipul zbarcit pot redeveni frumoase sau macar vor fi privite cu mai multa placere de omul iubit.

Tinerele necasatorite evita sa se priveasca in oglinda in seara premergatoare sarbatorii, de teama ca vreun duh necurat ascuns acolo sa nu le fure frumusetea, lasandu-le strambe si pocite. In schimb, daca au o fantana noua, din care nu s-a baut inca apa, se grabesc sa priveasca in ea in miez de noapte, dupa o zi intreaga de post, la lumina unei lumanari, in speranta ca apa se va tulbura usor si va lasa sa se intrevada chipul ursitului. Metoda este folosita si de vaduvele tinere, dar femeile varstnice spun ca „vedenia“ apare numai daca au fost credincioase defunctului si nici macar in vis nu au pacatuit.

Se crede ca, daca vremea se schimba brusc in aceasta zi, aspectul sau nou se va mentine acelasi pana la 15 august, cand se serbeaza Adormirea Maicii Domnului.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.