Pro si contra referendum la Brasov

Pro si contra referendum la Brasov

0 66

Ieri seara, in Piata Sfatului, s-au adunat cateva sute de brasoveni ca sa se manifeste in favoarea referendumului iniþiat de presedintele Traian Basescu pentru un Parlament unicameral si pentru reducerea numarului de parlamentari.
Ca toti purtatorii de maieu portocaliu, cei prezenti – exclud trecatorii ocazionali – au aratat ca „astfel, se vor face reduceri importante cu cheltuielile si tara va avea parte de mai multa eficienta in activitatea celor alesi sa reprezinte interesele poporului in forul legislativ al tarii. Vorbitorii au aratat ca, in formula actuala, reprezentantii celor doua Camere mai mult s-au incurcat unii pe alþii, ba chiar au blocat, deliberat, adoptarea unor proiecte de lege.
Din pacate, toti acestia au uitat sa vorbeasca de adevaratele dedesubturi ale acestei afaceri basesciene, avand in vedere prezidentialele din aceeasi zi, primul tur de scrutin. Iar faptul ca sunt ori portocale inca necoapte si se leagana asa cum vrea creanga de care sunt aninate, ori sunt portocale stricate pana in intimitatea miezului, pentru ca, in actuala conjunctura, tara nu este pregatita pentru un legislativ unicameral.

In schimb, liberalii brasoveni au declarat, tot ieri, intr-o conferinta de presa, ca sunt de acord cu reducerea numarului de parlamentari, dar nu cu un Parlament unicameral, asa cum se propune la referendumul organizat pe 22 noiembrie.
Purtatorul de cuvant al Organizatiei Municipale a PNL Brasov, Mariana Caju, a declarat:
“PNL a depus, cu ceva timp in urma, la Camera Deputatilor, un proiect de lege prin care numarul parlamentarilor sa fie micsorat prin marirea normei de reprezentare. Un deputat ar trebui sa poata fi ales intr-un colegiu de 110.000 de locuitori si nu 70.000 ca acum, pentru ca senatorul sa fie desemnat prin vot de un colegiu format din 221.000 de locuitori, in loc de 160.000 de cetateni ca la ultimele alegeri uninominale. Istoria de dupa 1989 ne dovedeste ca, in majoritatea cazurilor, a doua camera a Parlamentului a corectat greselile primeia. Singura data cand Romania a avut un Parlament unicameral a fost in perioada comunista, lucru pe care nu il mai dorim. Am decis ca noi, liberalii, sa nu votam la referendumul organizat de presedintele Traian Basescu”.

Oare ce si cum gandesc pesedistii brasoveni, cam tacuti si ineficienti de ani buni incoace, mai ales in sens constructiv?

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.