Priveghi PSD pe ritmuri de samba

Priveghi PSD pe ritmuri de samba

0 92

Ce Carnaval de masti de la Venetia? Ce defilari exotice si nebune pe Sambadromul de la Rio de Janeiro? Ce tragedii antice cu asasinate pe la spate si comploturi sangeroase? Gasiti din toate cate putin la repetitiile social-democrate pentru marele Congres din 20 februarie. Partidul lui Ion Iliescu incepe sa devina tot mai mult formatiunea lui Mircea Geoana, in spatele caruia se agita grotesc saltimbancul Vanghelie si armata lui de 225 din cei 1703 de membri ce vor hotari, peste nici cinci zile, cine va conduce PSD in urmatorul mandat.
Ieri eram inca tentat sa aseman figuratia din uriasa montare social-democrata ce va umple sambata pavilionul Romexpo, feuda de festivitati a lui Vanghelie, cu sarbatoarea romana Lupercalia, celebrata in 15 februarie, inchinata zeului preroman Lupercus. Dupa mofluzeala care l-a cuprins pe Miron Mitrea, a carui sete de a-si infige coltii de lup batran in beregata lui Geoana se stinge pe zi ce trece, din motive de organizare (ne)statutara, comparatia cu sarbatoarea pagana nu mai e nimerita, mai ales daca si carnasierul Mitrea se retrage din vanatoarea de voturi. A facut-o deja Adrian Nastase, taman cand lumea credea ca i s-a reaprins pofta de sange si in ochi incepuse sa-i sticleasca sclipirea care i-a inghetat pe multi pe vremea cand era premier, facea legea in partid si o sfida in tara. „Refuz sa fiu un simplu figurant intr-o piesa prost scrisa” a spus teatral Nastase cu o replica ce pune capat repetitiilor pentru preluarea sefiei in PSD si il consacra in acelasi timp pe Marian Vanghelie drept dramaturgul din umbra al tragediei pesediste.
Ca e prost scrisa nu ne indoim, din moment ce a insailat-o Vanghelie, pe care nu-l poate banui nimeni ca ar fi invatat sa scrie in rastimpul scurs de la conjugarea verbului „a fi” la televizor.
Dar primarul care este, hiena indesata din menajeria PSD care si-a urmarit prada cu tenacitate de ani de zile, se descurca mai bine cu „a nu fi”. A reusit pana acum sa-l conjuge cu Mitrea si Nastase. Mai are putin sa-i convinga pe membrii PSD ca viitorul partidului inseamna a nu fi Diaconescu. Acum lucreaza la a nu fi Ponta, dupa ce Victoras a intrat pe scena in varful poantelor, impins de la spate de Nastase in piesa de balet mecanic pentru alegerea presedintelui PSD. In marea inscenare din 20 februarie, regizorul Vanghelie are o partitura si pentru Ponta, caruia i-ar fi spus „La Rompexpo o sa stau la prezidiu, o sa ma uit la tine si o sa-ti dau….. Asa a scris presa centrala: puncte puncte. Ma gandesc ca-i da o replica, ceva, nuuu?
Opozantii lui Geoana, bocind in spatele carelor mortuare ale lui Nastase si Mitrea, se uita cu speranta inspre Rio,de unde spera sa vina Radu Mazare, calare pe un car alegoric rupt din defilarea pestrita braziliana. Nu stiu, zau, daca Ion Iliescu e pregatit sa vada cum soarta partidului se joaca intre nebunii pitoresti Vanghelie si Mazare. Cert este ca tabara anti-Geoana asteapta cu sufletul la gura sa-l auda cat pe mai repede pe Mazare del Rio spunand „Samba g candidatura!”.
La cum il stim, insa, pe nevolnicul primar de Constanta, dedulcit in post cu ritmuri braziliene, s-ar putea sa strambe din nas la ideea ca trebuie sa danseze pe muzica lui Vanghelie si sa anunte dezgustat: „Ma car”.
Toti vor sti ca e un car alegoric.
In urma va ramane insa guvernarea total nemetaforica a lui Geoana&Vanghelie.
Restul este literatura de congres.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.