Principesa Margareta, custodele Coroanei Romaniei

Principesa Margareta, custodele Coroanei Romaniei

0 100

In cadrul unei ceremonii care a avut loc duminica, Regele Mihai a desemnat-o pe fiica sa Margareta Duda, drept succesoare dinastica mostenitoare la Sefia Casei Regale a Romaniei. Principesa a devenit custode al coroanei Romaniei, dupa moartea Regelui Mihai.


Totodata a fost adoptat noul statut al Casei Regale prin care se renunta la practica si principiile legii salice, potrivit careia mostenitorul tronului nu poate fi decat un barbat.


„Fiica mea cea mare, Principesa Margareta, va fi succesorul meu dinastic si Sef al Casei Regale a Romaniei, dupa moartea mea. In cazul in care Natiunea romana si Parlamentul Romaniei vor considera potrivita folosirea monarhiei ca forma de guvernamant, solicit Parlamentului sa renunte la aplicarea Legii Salice”, a declarat Regele Mihai in cadrul ceremoniei.


Principesei Margareta ii urmeaza la succesiune surorile si copiii acestora, respectiv: Principesa Elena, Nicolae de Roumanie Medforth Mills, Elisabeta Karina de Roumanie, Principesa Irina, Michael de Roumanie Kreuger, Angelica de Roumanie Kreuger, Principesa Sofia, Elisabeta Maria Biarneix si Principesa Maria.


Prin documentul semnat duminica s-a decis de asemenea, ca descendentii Regelui Carol al II-lea, pe orice ramura colaterala, sa isi pastreze apelativul si rangul care le-a fost acordat in timpul domniei sale, dar acestia vor fi exclusi de la succesiunea tronului si nu se pot bucura de niciun privilegiu dinastic.
Cu ocazia stabilirii succesiunii i-a fost recunoscut oficial lui Radu Duda, sotul Margaretei, statutul de principe consort. El a primit titlul Principe al Romaniei” si calificativul de „Alteta Regala”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.