Prin lacul rusesc cu cizmele de la inundatii

Prin lacul rusesc cu cizmele de la inundatii

0 80

Avea sau n-avea mandat? Asta-i intrebarea ce framanta dureros mediile diplomatice internationale, dar mai ales pe cel politic de la noi. Chibitii politicii externe, dar mai cu seama sforarii celei interne, sunt ocupati in aceste zile sa afle daca periplul lui Traian Basescu pe lacul rusesc care este Marea Neagra s-a facut cu voie de la aliatii NATO sau a fost o actiune personala, izvorata din ambitia de lider regional, predata odata cu mandatul cu Emil Constantinescu si uitata intr-un fiset de la Cotroceni.
Motivele pentru care seful statului roman s-a imbarcat pentru croaziera de 48 de ore pe Mare Nostrum, botezata de oficiosii prezidentiali tur de forta prin cinci state cu iesire la mare, nu au fost inca lamurite. Ce-l califica pe Traian Basescu sa dea sfaturi de gestionare a conflictelor inghetate in Europa de Est cand omul nostru intretine acasa un conflict glacial cu premierul si cu Parlamentul, pe care n-a reusit sa-l afecteze nici incalzirea globala si efectul de sera?
Si totusi, chiriasul Cotrocenilor a traversat lacul rusesc pentru a preda presedintilor celor cinci tari cursul scurt despre intretinerea relatiilor cu Moscova si, mai ales, cu minoritatile de pe propriile teritorii. Manevra lui Basescu a avut toate atributele unui delivery comis de un provider de securitate si stabilitate in zona. Faptul ca pana si liderul obtuz si ostil al Moldovei i-a asternut covorul rosu pare sa demonstreze ca aparenta vizita de curtoazie a fost interpretata drept misiune incredintata de aliati, cu acceptul marelui inamic de la Rasarit. In contextul incertitudinii, nesigurantei si panicii starnite de blindatele rusesti in Georgia, fluturarea scurta in port a pavilionului cotrocean, in chip de mesager al NATO si Kremlinului deopotriva, o fi fost singurul semn de certitudine si oarecare siguranta.
In plus, banuiala ca dupa ce organizezi un Summit al Aliantei la tine acasa te alegi cu ceva mai mult decat multumirile protocolare este impartasita de toata lumea. La capatul vreunei intrevederi private de la finalul reuniunii, Traian Basescu chiar o fi fost investit cu misiunea de a mediator al conflictelor din zona, in numele partenerilor nord-atlantici. Semn ca seful statului n-a intrat chiar cu bocancii in diplomatia celor cinci state pe care le-a vizitat ci cel mult cu cizmele de la inundatii.
Ramane de stabilit de ce rusii impartasesc in acest caz preferintele aliate. Cred ca motivul pentru care americanii si partenerii lor, pe de-o parte, si rusii, de cealalta, l-au gasit nimerit pe fostul comandant de nava pentru rolul de lider regional este buclucasa definitie „Marea Neagra – lac rusesc”, lansata de Traian cu aceeasi nonsalanta cu care a mai pus pe piata si alte gaselnite lingvistice . Americanilor le-a placut cu siguranta; rusii, in schimb, trebuie ca au exultat de-a dreptul si au trimis un mesaj imediat dupa lansare: „Spasiva, Traian! Nu ne-am gandit pana acum. Sa vedem ce putem face!”.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.