Prin Europa cu masina

Prin Europa cu masina

0 58

Daca pe la noi, prin Romania, linia continua dintre legalitate si ilegalitate mai poate fi calcata uneori, fara ca aceasta sa tipe imediat de durere prin amenzi contraventionale, puncte sau suspendari vremelnice de carnete, mai ales daca dai peste un agent de circulatie cu suflet mai usor de imblanzit, dupa ce treci granita este vai de mama ta si de buzunarul tau daca nu respecti, la volan fiind, tot ce trebuie respectat prin tara respectiva in materie de trafic, caci agentii de circulatie din alte tari nu prea inteleg chestia cu miscatul din urechi.
In primul rand este cazul sa se respecte regulile generale, comune si valabile si la noi.
Astfel, vehicolul trebuie sa fie dotat cu binecunoscutele veste reflectorizante si triunghiurile pentru caz de oprire fortuita, cu stingator si trusa medicala.
Trebuie respectata viteza legala, precum si locul de parcare sau oprire chiar, cum ar fi banda de urgenta a autostrazilor, trotuare sau langa indicatoarele specifice.
Este recomandata evitarea consumului de alcool, chiar daca in unele tari se permite o anumita mica alcoolemie.
In ce priveste amenzile – in caz ca reusiti totusi sa calcati pe bec – aplicarea si incasarea lor difera de la tara la tara.
In Austria amenda minima pleaca de la 35 euro, in caz ca se achita pe loc. Detectoarele de radar sunt interzise, iar parcarea in locuri nepermise este urmata de ridicarea masinii, cu tot cortegiul de neplaceri.
In Belgia, gasit fiind cu o alcoolemie de pana la 0,8, esti tras pe dreapta pentru trei ore de nani si ai de platit 137,5 euro. In caz de refuz suma ajunge la 2.750 euro. La o alcoolemie de 1,5 se suspenda carnetul pe cinci ani si amenda este de 11.000 euro, amenzile neplatite in termen de patru zile ducand la confiscarea masinii.
In Germania nu ai voie sa-ti injuri partenerii de trafic, prin vorba sau gesturi, daca nu vrei sa fii amendat. O alcoolemie de peste 0,49 este amendata cu 125 euro. Daca esti gasit cu o concentratie mai mare, ti se interzice sa mai conduci in aceasta tara. Tot acolo este necesara o vignieta care sa arate tipul de catalizator al masinii, altfel esti amendat cu 40 euro.
In Italia amenzile pot fi platite agentului constatator, iar alcoolemia permisa este de 0,5. Depasirea limitei duce la arestare si chiar la confiscarea masinii.
In Franta codusul cu o alcoolemie mai mare de 0,5 duce la confiscarea permisului, la fel se suspenda acesta in cazul depasirii vitezei de 40 km/ora. Este interzisa chiar si detinerea detectoarelor radar, nu numai folosirea lor, amenda in aceste cazuri fiind de 1.500 euro si chiar confiscarea masinii.
Iata doar cateva din tarile UE prin care romanasii se ratacesc mai des si care ii ard fara drept de apel ce cei ce nu respecta legile reglementand traficul. Daca va aflati printre calatorii din ele, aveti mare grija la ce si cum faceti.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.