Primul tehnocrat care pleaca de bunavoie – ministrul muncii Claudia-Ana Costea, si-a...

Primul tehnocrat care pleaca de bunavoie – ministrul muncii Claudia-Ana Costea, si-a dat demisia!

0 446

Premierul Dacian Ciolos a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca ministrul muncii si-a prezentat demisia, urmand sa  prezinte presedintelui Klaus Iohannis,  in perioada imediat urmatoare, o propunere pentru portofoliul muncii. „Am acceptat astazi demisia doamnei Ministru Claudia-Ana Costea, care mi-a fost inaintata in cursul acestei zile. In perioada imediat urmatoare voi inainta domnului Presedinte Klaus Iohannis o propunere pentru functia de Ministru al Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice”, se arata in comunicat.
Decizia a fost luata ca urmare a scandalului starnit pe marginea proiectului privind salarizarea bugetarilor. Claudia-Ana Costea a anuntat marti ca nu-si asuma proiectul de ordonanta si in cazul in care se va afla pe ordinea de zi a sedintei Guvernului de miercuri, isi va prezenta demisia. Guvernul a fost pus astfel in situatia de a renunta la proiect si astfel ministrul Claudia-Ana Costea ar fi trebuit sa ramana. Desi ordonanta de urgenta privind salarizarea bugetarilor in forma contestata a fost retrasa ministrul a plecat pentru ca nu a vrut sa-si asume un proiect impus de altii.

Un proiect elaborat de altii impus ministrului Muncii, Claudia-Ana Costea,
Intrebat de jurnalisti purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu daca premierul a luat in calul demiterea ministrului, Dan Suciu a spus initial ca nu „s-a luat in discutie situatia doamnei Costea”. La insistentele jurnalistilor, Suciu a spus ca premierul a cerut, totusi, explicatii ministrului, urmand sa ia si o decizie. Suciu a mai afirmat ca proiectul de Ordonanta de Urgenta nu ar fi aparut oricum pe ordinea de zi a sedintei Guvernului de miercuri.
Intrebat cine a elaborat proiectul de ordonanta care a starnit atat de multe controverse, Suciu a sustinut ca Ministerul Muncii, avand o contributie si Ministerul Finantelor. Insa, exista informatii care arata ca, in realitate, proiectul a fost elaborat de Ministerul Finantelor, in colaborare cu membrii Cancelariei prim-ministrului, iar Ministerul Muncii a avut o crontributie foarte redusa. Ministrul Muncii ar fi dorit promovarea unui proiect de lege privind salarizarea unitara, asa cum cer cu insistenta sindicatele, dar si partide. De aici ar fi aparut si neintelegerile. Proiectul de ordonanta urma sa intre in vigoare la 1 august si prevedea o scadere a salariilor demnitarilor si o crestere a salariilor mici, precum si eliminarea unor discrepante intre salariatii cu aceleasi sarcini, dar venituri diferite. Efortul bugetar ar fi fost de 300 de milioane de lei net in 2016 si de 1,5 miliarde in 2016. In schimb, o lege a salarizarii unitare ar fi insemnat un efort bugetar mult mai mare, de multe miliarde de lei anual.

Reactii
Dumitru Costindumitru-costin-bns
Ministrul demisionar al Muncii, Ana Costea, era un interlocutor de calitate, un profesionist, un om care știa bine ce are de făcut, dar nu a fost lăsat să facă și probabil că a fost presat să demisioneze, a declarat, joi, pentru AGERPRES, liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.
În opinia acestuia, proiectul de Ordonanță de Urgență privind salarizarea bugetarilor nu a fost ”creația” ministrului Costea și a echipei din Ministerul Muncii, ci a fost elaborat în altă parte.
Întrebat ce părere au sindicaliștii despre demisia ministrul Muncii, Dumitru Costin a spus: „Suntem dezamăgiți!”
„Ministrul Muncii era un interlocutor de calitate, un profesionist, un om care știa bine ce are de făcut, dar din păcate nu a fost lăsat să facă ceea ce știa să facă. Am văzut-o personal eliberată de presiunea sub care a fost în ultimele luni de zile, am văzut-o eliberată acum două zile, la întâlnirea pe care am avut-o la Ministerul Muncii, la acel Consiliu Național Tripartit. Eu am fost cel care a și cerut retragerea proiectului de ordonanță. Domnia-sa, după ce a ascultat una sau două intervenții, a spus: ‘Îmi asum retragerea proiectului de ordonanță și îl condiționez de depunerea mandatului meu. Nu se retrage ordonanța, demisionez!’ Întrebați-vă și dvs., e la mintea lui Gâgă: ce om ar munci câteva luni, ce om politic sau ce ministru și-ar lega numele de un proiect atât de important, iar atunci când e cazul să îl duci în Guvern și să îl aprobi tu să spui — ‘E copilul meu. Vreau să-l omor!’. Era clar pentru noi că nu era creația ei și a echipei din Ministerul Muncii și că a fost făcut în altă parte”, a spus Dumitru Costin.
Întrebat de ce crede că Ana Costea a demisionat în condițiile în care proiectul de ordonanță a fost retras, liderul BNS a răspuns că, în opinia sa, aceasta a fost presată să demisioneze. ‘Nu se retrage proiectul, demisionez’, iar proiectul s-a retras, e clar că aceia care au livrat proiectul și, de fapt, i l-au pus ei în cârcă, în momentul în care ea a făcut acest gest i-au spus: ‘A! Ai fost împotriva noastră?! Ia ieși tu din Guvern, dispari din peisaj’. Probabil că astea au fost discuțiile de acolo, altă explicație nu am”, a explicat Costin.
Marius Nistor, vicepresedintele Federatiei Spiru Haret, discuta cu presa inaintea inalnirii cu ministrii Educatiei si Finantelor, Ecaterina Andronescu si Gheorghe Pogea ( nu sunt prezenti in imagine ), in fata sediului Ministerului Educatiei, in Bucuresti, luni, 4 mai 2009. ANDREEA BALAUREA / MEDIAFAX FOTO
Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret
Demisia ministrului Muncii, Ana Costea, este gestul unui om onest, care nu a acceptat anumite compromisuri pentru a se încadra în niște reguli absurde, consideră Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret.
„Gestul doamnei Costea este gestul unui om onest, al unui profesionist care nu a acceptat anumite compromisuri astfel încât să se încadreze în niște reguli absurde, stabilite de cei care iau deciziile în cadrul acestui Executiv. Este aberant să îi pui unui ministru la dispoziție o sumă derizorie și să-i ceri să facă niște corecții în întreg sistemul bugetar”, a declarat Marius Nistor, la Digi24.
Acesta a subliniat că, în prezent, în România, cu actuala clasă politică, nu există voință pentru a promova un act normativ privind salarizarea în sistemul bugetar, o atitudine similară fiind remarcată și în cazul Guvernului.
ALINA GORGHIU & VASILE BLAGA S
Copreședintele PNL Alina Gorghiu a calificat joi drept un gest „foarte sănătos” demisia ministrului Muncii, Ana Costea.
„Este un gest foarte sănătos. Am criticat poziționarea ministrului Muncii încă de alaltăieri, pentru că mie nu mi se pare firesc ca, la presiunea sindicatelor, să te transformi într-un sindicalist, în loc să-ți discuți toate poziționările Guvernului așa cum era firesc cu partenerii sociali, cu calm, cu liniște, cu soluții. Eu cred că demisia survine din cauza faptului că a pus un întreg Guvern într-o postură care arată stângăcie, lipsă de autoritate a prim-ministrului și care arată lipsă de soluții la nivel guvernamental. Foarte bine că a făcut-o”, a comentat Gorghiu.

Vasile Blaga a susținut că ministrul Muncii trebuia să demisioneze deoarece a reușit să nemulțumească pe toată lumea.
„Spuneam de ieri că ar trebui să demisioneze. Erau poziții foarte diferite ale domniei sale față de cea a purtătorului de cuvânt al Guvernului, care spunea lucruri normale, că un drept câștigat este un drept câștigat și că nu poți să vii și să tai din drepturile salariale ale unor categorii sociale. (…) A reușit să nemulțumească pe toată lumea”, a afirmat Blaga.
De asemenea, el a susținut că „ar mai trebui umblat la remanieri”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.