Primul site privind utilizarea fondurilor europene

Primul site privind utilizarea fondurilor europene

0 323

Asociatia Romana pentru Transparenta, impreuna cu Structural Consulting Group si Federatia Autoritatilor Locale din Romania au lansat site-ul www.fonduri-structurale.ro in care se gasesc ultimele informatii despre proiectele finantate din aceste fonduri, precum si modalitatile de obtinere a acestora.


Cei care sunt interesati sa obtina bani europeni, de la societati comerciale si pana la persoane publice, pot accesa site-ul mentionat pentru a cunoaste tipurile de finantari disponibile, identifica posibili parteneri la nivel local, regional sau national, dar si pentru a afla despre proiectele de succes din UE. Site-ul este util si pentru faptul ca identifica principalele institutii la care cel ce doreste sa se foloseasca de bani europeni trebuie sa depuna solicitarea de finantare.


Realizatorii acestui portal au pornit de la ideea ca in urmatorii sapte ani aproape 20 de miliarde de euro vor intra in Romania sub forma fondurilor structurale. La aceste fonduri – menite sa recupereze decalajele de dezvoltare economica si sociala ale Romaniei fata de tarile UE – se vor adauga alte sume destinate dezvoltarii agriculturii.


Specialistii celor trei asociatii au lucrat la acest proiect vreme de trei luni pentru a cuprinde cat mai multe dintre informatiile de interes. Site-ul prezinta si unele „povesti de succes” privind utilizarea fondurilor structurale, dand exemple precum cel al Greciei, care inainte de Jocurile Olimpice din 2004 si-a refacut infrastructura si cu ajutorul finantarii europene.


In urma cu o saptamana, Consiliul de Ministri al Uniunii Europene a elaborat o reglementare financiara prin care este obligatorie dezvaluirea numelor beneficiarilor de fonduri structurale UE si finantari in domeniul agriculturii. Astfel, Consiliul de Ministri al UE a adoptat o reglementare financiara in varianta revizuita, prin care se stabilesc reguli pentru cheltuirea si controlul a mai mult de 100 de miliarde euro anual din bugetul comunitatii.

Numele beneficiarilor acestor fonduri urmeaza sa fie facute publice incepand din 2008 – pentru cei care acceseaza fonduri structurale – si din 2009 pentru aceia care doresc finantari in agricultura.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.