Primul satelit 100 la suta romanesc

Primul satelit 100 la suta romanesc

0 83

Sa vezi si sa nu crezi. Goliat, un cub cu laturile de 10 cm, va fi lansat pe orbita pe 1 decembrie si va fi primul obiect trimis in spatiu de catre cercetatorii romani. Acesta este primul satelit spatial construit vreodata in tara noastra si va orbita Pamantul de Ziua Nationala, pe 1 Decembrie 2008. Satelitul va ajunge in spatiu cu ajutorul unei rachete a Agentiei Spatiale Europene.
Goliat este, de fapt, un mic „David”, el fiind un cubulet cu laturi de cate 10 cm. Satelitul a fost construit in ultimii doi ani de noua studenti romani sub egida Agentiei Spatiale Romane. Cei noua tineri au inceput treaba in 2005, pe vremea cand inca erau studenti la Politehnica, Fizica sau Aeronave. Au facut proiectul si au castigat o finantare de 1,5 milioane de lei, de la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Goliat va transmite imagini ale teritoriului romanesc, va masura radiatiile din atmosfera si va detecta micrometeoritii care deterioreaza in timp panourile solare ale altor obiecte plasate pe orbita terestra.
Goliat nu va calatori singur in spatiu. El va imparti racheta Vega a Agentiei Spatiale Europeane alaturi de satelitul italian Lares care cantareste cateva sute de kilograme. Alaturi de cei doi sateliti Vega va mai transporta inca noua microsateliti produsi de diverse tari: Italia, Belgia, Frant?a, Spania. Ineditul misiunii este faptul ca Romania si Elvetia isi trimit in premiera cate un microsatelit in spatiu cu aceasta ocazie.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.