Primul centru privat de transplant renal din Romania, la Brasov

Primul centru privat de transplant renal din Romania, la Brasov

Primele operatii de transplat renal vor fi efectuate de catre medici de la Spitalul Universitar Geneva, din Elvetia, acolo unde s-au pregatit medicii romani de la spitalul brasovean. Acreditarea centrului a fost un proces lung, din octombrie 2012 pana in luna aprilie a acestui an. Este un vis implinit, spun medicii, atat pentru ei, cat si pentru cei aflati in nevoie

Primele operatii de transplat renal vor fi efectuate de catre medici de la Spitalul Universitar Geneva, din Elvetia, acolo unde s-au pregatit medicii romani de la spitalul brasovean. Acreditarea centrului a fost un proces lung, din octombrie 2012 pana in luna aprilie a acestui an. Este un vis implinit, spun medicii, atat pentru ei, cat si pentu cei aflati in nevoie. In Romania sunt 19.000 de pacienti aflati pe dializa si 3000 de cazuri noi pe an care intra in dializa. In Romania este nevoie in fiecare an de 3000 de astfel de operatii de transplant renal, din care se fac insa doar 300.
Potrivit dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurg, coordonator al centrului de transplant,
fiecare nou centru care mai poate sa preia, care mai poate sa acopere aceasta diferenta si sa incerce sa aduca la zi lista de asteptare lista pacientilor dializati este binevenit>
Numele centrului a fost dat in memoria profesorului Gilles Mentha, care si-a manifestat in numeroase randuri sustinerea pentru acest demers, dar si in onoarea parteneriatului pentru performanta pe care institutia l-a semnat cu Spitalul Univtransplant renal1ersitar din Geneva. In colaborare cu spitalul din Brasov se va afla si un spital din Targu Mures.
Medicii de acolo declara ca vor fi alaturi de medicii brasoveni ori de cate ori acestia ii vor solicita.
Pentru inceput, spitalul va sustine gratuit un caz, urmand ca pe viitor sa incerce sa mai sustina si altele prin strangerea de fonduri din sponsorizari.
La inaugurare a fost prezent si unul dintre pacientii aflati pe lista de asteptare pentru transplant. In varsta de 31 de ani, Daniel face dializa de 3 ori pe saptamana si din 2012 asteapta acest transplant.
La inaugurare au participat prin teleconferinta 3 medici de la Spitalul Universitar Geneva.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.