Primele scumpiri ale lui 2010

Primele scumpiri ale lui 2010

0 169

2010 va fi un an mai scump: Nici nu a intrat bine prima sarma in gura si s-a anuntat cresterea preþurilor la benzina, energia electrica si alimente.
Si cum sa nu se scumpeasca papica, daca ea este carata cu ajutorul benzinii, iar procesarea ei se face pe baza de current electric, in cea mai mare parte. Dar noi trebuie sa fim bucurosi, ca asa ne-a urat presedintele.
Iata ca, imediat dupa Sarbatori, romanii vor da piept cu primele scumpiri ale lui 2010. De la 1 ianuarie, carnea de pui, carburantii sau energia electrica vor avea preþuri cu pana la 35% mai mari.
In primul rand, preturile vor creste din cauza accizelor mai mari, dar si ca urmare a devalorizarii leului. Factura la energia electrica va costa cu 33% mai mult, iar pachetul de tigari va avea un pret cu 40-50 de bani mai mare. Benzina si motorina vor fi mai scumpe cu 20 de procente.
Si inca o veste proasta pentru soferi: taxa auto va fi mai mare pentru ca se va calcula in 2010 la un curs euro de 4,26 lei. Astfel, pentru un autoturism cu o vechime de 1 an, cu motor euro 4, de 1,4 litri, se va plati la inmatriculare peste 2.000 de lei, cu 255 de lei mai mult decat pana atunci.
Si tarifele politelor RCA vor fi mai mari cu pana la 300 de lei. Pretul difera in functie de motorul masinii, dar si de comportamentul soferului in trafic. Iar la toate acestea se adauga impozitul platit pentru masina sau locuinta, care va fi mai mare cu 20% anul viitor.
La capitolul alimente, carnea de pui se va scumpi cu cel putin 20%, spun fermierii, care vor astfel sa compenseze anularea subventiilor incepand de anul viitor.
Singura veste buna este ca vom avea mai putini someri in 2010. Cel putin asa afirma autoritatile, dar chestia asta nun e va turna ciorba in farfurii. Iar daca numarul somerilor va fi in scadere, acest lucru se va intampla pentru ca multi vor pleca din tara sa munceasca aiurea, prin alte parti, unde guvernele respective stiu sa gestioneze mai bine situatia de criza mondiala.

Si tinand cont de toate cele de mai sus, cui sa-I stea sarmalele in gat?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.