Primele ore ale telescopului Kepler in spatiu

Primele ore ale telescopului Kepler in spatiu

0 156

Racheta purtatoare de tip Delta II si-a luat zborul spre spatiu azi, la orele 5,49, ora Romaniei, in conditii meteorologice ideale, de la Cap Canaveral. Dupa circa o ora de zbor, sonda spatiala cu telescopul Kepler, cel mai mare din istoria cercetarii spatiului, s-a desprins de racheta purtatoare, la 771 km distanta de Pamant, incepandu-si existenta independenta, acompaniind Terra in zborul ei in jurul soarelui, pe o orbita geostationara, de unde isi va „arunca priviri” spre imensitatea cosmica in urmatorii trei ani pentru a incerca sa descopere planete ale altor sisteme solare cu conditii asemanatoare celor de pe pamant.
Telescopul, in greutate de 1,03 tone, va cauta planete relativi mici ca dimensiune, care sa fie dominate de temperaturi nici prea ridicate, dar nici prea joase, pe care sa se poata intalni atmosfera, configuratii geologice si apa sub forma lichida.
Cu obiectivul sau, telescopul va putea surprinde efectul Dimmer, care apare in timpul trecerii unei planete prin fata stelei in jurul careia evolueaza.
Cercetarile telescopului Kepler sunt indreptate in principal spre formatiunile stelare Lira si Lebada.
In 2006 a fost lansata, in scopuri asemanatoare, sonda europeana Corot, dar de dimensiuni mai mici.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.