Primele estimari in urma cutremurului din Haiti

Primele estimari in urma cutremurului din Haiti

0 94

Autoritatile haitiene se tem ca numarul mortilor in urma recentului cutremur depaseste 100.000
Comunitatea internationala s-a mobilizat pentru a veni in ajutorul haitienilor, greu incercati dupa violentul cutremur de miercuri, cu magnitudinea 7 pe scara Richter. In micul stat din Caraibe continua sa domneasca haosul si disperarea. Bilanþul victimelor nu este cunoscut, dar autoritatile vorbesc de sute de mii de morti, mare parte prinsi sub daramaturile din capitala Port-au-Prince.
Scene inimaginabile pot fi intalnite in Port-au-Prince. Echipele de salvare fac eforturi disperate in speranta de a-i salva pe eventualii supravietuitori prinsi sub daramaturi. Peste tot apar cadavre, oameni raniti, iar supravietuitorii sunt cuprinsi de disperare. Capitala haitiana s-a transformat, practic, intr-un vast camp de ruine.

Cei 21 de poliþisti romani participanti la misiunea ONU de mentinere a pacii au scapat nevatamati. Din fericire, ei nu se aflau in capitala haitiana in momentul producerii seismului. In schimb, cei doi principali reprezentanti ai misiunii ONU in Haiti se afla sub ruinele sediului din Port-au-Prince al organizaþiei mondiale, a declarat presedintele haitian. Anuntul nu a fost confirmat de ONU. 14 angajati ai organizatiei au murit, iar alti 56 au fost raniti.

Presedintele american Barack Obama si-a exprimat compasiunea fata de victimele seismului si a promis ajutorul neconditionat al Statelor Unite.

„Am dat dispozitii administratiei americane sa actioneze rapid, printr-un efort coordonat si agresiv pentru a salva cat mai multe vieti”, a declarat presedintele SUA.

Un portavion american va acosta vineri in Haiti, iar numeroase alte vase ale US Navy se afla deja in zona, a anuntat Pentagonul.

Papa Benedict al XVI-lea a lansat un apel la generozitate fata de situatia dramatica din Haiti. Suveranul pontif a declarat, de asemenea, ca Biserica Catolica isi va mobiliza institutiile de caritate.

„Biserica Catolica nu va intarzia sa actioneze imediat prin institutiile si organizatiile sale caritabile pentru a le veni in ajutor oamenilor din regiune”. a afirmata Papa Benedict al XVI-lea.

Au mai raspuns apelului la ajutor lansat de autoritatile haitiene Organizatia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala, Uniunea Europeana, China, dar si Venezuela. Programul Alimentar Mondial a anuntat trimiterea de cereale in Haiti.
Romanii simpli deplang soarta haitienilo si destui dintre ei ar incerca o mana de ajutor. Din pacate, de la Cotroceni nu a venit niciun semnal, nici macar de compasiune.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.