Primavara astronomica

Primavara astronomica

0 100

Dupa Martisor, Babe si Mosi, dupa „zapada mieilor”, cand calendaristic deja am pasit in anotimpul primaverii, ne apropiem de momentul echinoctiului de primavara , care marcheaza inceputul primaverii astronomice . El se va produce in acest an, la 21martie, ora 02:07 si reprezinta intrarea Soarelui in primul semn zodiacal, semnul Berbecului, cand longitudinea astronomica a acestuia revine la valoarea de zero grade.


Dupa cum este cunoscut, miscarea aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, determinata de miscarea reala a Pamintului pe orbita sa, genereaza pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor si noptilor la diferite epoci ale anului, datorita pozitiei aproximativ fixe in spatiu a axei de rotatie a Pamantului, precum si a inclinarii sale fata de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cereasca, Soarele parcurge in decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marcheaza de fapt planul orbitei Pamantului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23 grade si 27 minute.


La momentul echinoctiului de primavara Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera australa a sferei ceresti in cea boreala. Cand Soarele se afla in acest punct, numit punct vernal, el descrie miscarea diurna in lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determina – la data respectiva – egalitatea duratei zilelor cu cea a noptilor, indiferent de latitudine. La latitudinile tarii noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45 de grade, aceasta cifra reprezinta si valoarea medie a inaltimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodata, la data respectiva, Soarele rasare in punctul cardinal est si apune in punctul cardinal vest.


Incepind de la aceasta data, durata zilei va fi in continua crestere, iar cea a noptii in scadere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc momentul solstitiului de vara.


?


Urmatoarele date ale echinoctiului de primavara


2008 20 martie, orele 07:48


2009 20 martie, orele 13:44


2010 20 martie, orele 19:32


2011 21 martie, orele 01:21


2012 20 martie, orele 07:14


2013 20 martie, orele 13:02


2014 20 martie, orele 18:57

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.