Primarul din Săcele dă vina pe Consiliul Judeţean pentru eşecul mai multor...

Primarul din Săcele dă vina pe Consiliul Judeţean pentru eşecul mai multor proiecte (II)

Amintit că primarul municipiului Săcele, Virgil Popa, a reclamat la miflocul săptămânii trecute faptul că parteneriatele încheiate în urmă cu mai mulţi ani cu Consiliul Judeţean Braşov sunt „păguboase”.
Cum temele erau numeroase am prezentat unul dintre cele mai sensibile subiecte pe larg în articolul: ,,Proiectul ,,Siveco” – 6 milioane de lei pentru vorbe! Primarul din Săcele dă vina pe Consiliul Judeţean. ,,Responsabil” Veştea dă vina pe… Căncescu!”

Subiecte fierbinţii ,,răcorite” prin instanţe
Disputa municipiului prin intermediul presei cu administraţia judeţean viza aşa cum am mai scris subiectele privind înfiinţarea Registrului Agricol (implementat începând cu anul 2013 de Consiliul Judeţean Braşov, în parteneriat cu 15 primării din judeţ şi care a fost un eşec răsunător, vedeţi articolul precedent), legate de „Casa NATO” – realizată în anul 2008 de administraţia judeţeană, în baza unui parteneriat cu Primăria Săcele, dar şi de amenajarea străzilor din cartierul ANL Bunloc sau de Asociaţia ISO Mediu şi care are ca obiectiv gestionarea deşeurilor la nivelul judeţului Braşov. De altfel, în cazul primelor două proiecte, respectiv Registrul Agricol (despre care am scris săptămâna trecută) şi „Casa NATO”, disputa dintre cele două instituţii s-a mutat (şi) în instanţă.

Casa NATO, şubredă şi în vizorul procurorilor
Un alt proiect despre care Virgil Popa a declarat că a fost un „eşec” se referă la „Casa NATO” din cartierul săcelean Gârcini.
Casa a fost realizată în 2008 de Consiliul Judeţean Braşov, în baza unui parteneriat cu Primăria municipiului Săcele. Imobilul a fost adus, pe bucăţi, dintr-o fostă baza militară NATO din Germania. Are şase camere cu baie şi bucatarie complet utilate. A costat doar 20.000 de euro, aşa că Primaria din Sacele a crezut, la acea vreme, că dă lovitura dacă ridica astfel locuinte sociale pentru romii din Garcini. Totul a fost degeaba, pentru că nu există avize, spune actualul primar din Săcele, Virgil Popa, deşi în 2008 se vorbea de ridicarea a 100 de locuinţe sociale, nu foarte scumpe, modulare până în 2020.
Însă până acum nici măcare cea funcţională nu a fost folosită nici măcar o zi, iar potrivit primarului Virgil Popa, este într-o stare precară şi, dacă se va încerca mutarea ei, construcţia s-ar putea „dezmembra”.
De asemenea, edilul spune că această construcţie a fost ridicată ilegal, în fondul forestier al municipiului. Acum există o acţiune deschisă în instanţă de Primăria Săcele.
Noi am solicitat Consiliului Judeţean Braşov să o demoleze. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, am deschis un proces, iar instanţa să decidă”, a declarat Virgil Popa, care a spus şi că proiectul face obiectul unei anchete penale.

Veştea dă vina pe administraţiile anterioare
De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a amintit că „este un proiect care vine din urmă. Este un proiect care a face obiectul unei anchete. Este un proiect pe care nu noi l-am implementat. Sunt aspecte care, probabil, îl nemulţumesc pe primarul municipiului Săcele. Şi eu am aceeaşi nemulţumire”. Totodată preşedintele CJ Braşov a afirmat că fostul primar al municipiului Săcele şi fosta conducere a administraţiei judeţene au semnat un protocol de predare-primire, iar Consiliul Judeţean Braşov şi Consiliul Local Săcele au aprobat hotărâri în acest sens. Cul alte cuvinte dă vina pe fostul primar şi pe fostul preşedinte al CJ Braşov.

Cotizaţie pentru o asociaţie care nu a reuşit să închidă rampa de gunoi
Primarul Virgil Popa s-a declarat nemulţumit şi de Asociaţia ISO Mediu. „Aceasta a fost înfiinţată în anul 2011 şi ar fi trebuit să rezolve problema gropilor neconforme.
Din anul 2011 noi am plătit o cotizaţie, dar nu s-a făcut nimic în ceea ce priveşte închiderea gropii de gunoi. Abia anul acesta, prin Administraţia Fondului de Mediu, am obţinut o finanţare nerambursabilă pentru realizarea lucrărilor”, a explicat reprezentantul Primăriei Săcele.
Pe lângă celalte proiecte, Virgil Popa a amintit că în urmă cu mai mulţi ani, în baza unui parteneriat încheiat între Primăria Săcele şi Consiliul Judeţean Braşov încă din anul 2006, administraţia judeţeană s-a angajat să reabiliteze mai multe străzi din cartierul ANL Bunloc. „Nu au fost făcut lucrările. Am preluat înapoi străzile, iar anul trecut le-am modernizat”, a mai spus edilul.

Ultimile promisiuni şi preţurile aferente
De acea primarul din Săcele a anunţat semnarea a două contracte de investiții în infrastructură în cartierul Baciu repectiv pentru 13 străzi: Canalului, Brazilor, Verii, Cloșca, Horea, Izvoarelor, Crișan, Caraiman, Al. I. Cuza, Dealului, De Mijloc, Cerbului, Vâlcele. Respectiv un contract de reabilitare și extindere rețele de alimentare cu apă potabilă cu o valoare de 6.687.250,46 lei fără TVA, finanțare de la bugetul de stat prin PNDL 2 respectiv 8.755.205 lei având durata de execuție de doi ani.
Și un al doilea contract de extindere canalizare menajeră cu o valoare de 9.375.975,87 lei fără TVA, finanțare de la bugetul local. Durata de execuție fiind în acest caz de trei ani. Ambele lucrări vor începe în această săptămână.
Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.