Primaria Brasov vrea sa-si treaca in proprietate Cetatuia

Primaria Brasov vrea sa-si treaca in proprietate Cetatuia

3 616

Peste 10 zile incepe procesul prin care Primaria Brasov vrea sa recupereze Cetatuia. Monumentul istoric, aflat in proprietatea societatii Aro Palace, controlata majoritar de actionariatul SIF Transilvania, a ajuns intr-o stare jalnica. Tunul artizanal din fata portii mari a Cetatuii este la pamant iar caramizile se desprin din ziduri la o simpla atingere

Peste 10 zile incepe procesul prin care Primaria Brasov vrea sa recupereze Cetatuia.
Monumentul istoric, aflat in proprietatea societatii Aro Palace, controlata majoritar de actionariatul SIF Transilvania, a ajuns intr-o stare jalnica. Tunul artizanal din fata portii mari a Cetatuii este la pamant iar caramizile se desprin din ziduri la o simpla atingere. Municipalitatea sustine ca a descoperit in arhive dovezi care o indreptatesc sa devina proprietarul monumentului.
Cetatuia de pe Dealul Straja a intrat in proprietatea Oficiul National de Turism in 1982. In 1990, ONT-ul s-a privatizat, iar din 1992 Cetatea devenit proprietatea Aro Palace, care s-a privatizat si ea, iar SIF Transilvania a ajuns sa fie actionar majoritar. In urma cu 3 ani Aro Palace a scos la vanzare cetatea, sperand sa obtina 5,2 milioane de euro, pret considerat aberant de catre municipalitate, care are drept de preemtiuncetatuiee la achizitie. Proprietarul a mai renuntat ulterior la pretentii iar pretul a ajuns la 3,3 milioane de euro. Chiar inainte de perfectarea tranzactiei, functionarii Primariei au descoperit in arhive acte care atesta ca de-a lungul anilor si municipiul a contribuit la reabilitarea monumentului, astfel ca municipalitatea actionat in judecata proprietarul.
Repezentantii primariei au verificat toate documentele din arhive, unele datand chiar de pe la 1.800, in baza carora municipalitatea se considera indreptatita sa-si treaca in proprietate Cetatuia.
De un an si jumatate cetatea si-a inchis portile, dupa ce Aro Palace a decis sa lichideze activitatea restaurantului din interior. Monumentul a fost lasat in paragina iar zidurile sunt foarte degradate. In multe locuri tencuiala este cazuta si numeroase caramizi se desprind la simpla atingere. Tunul artizanal din fata portii mari a Cetatuii este acum la pamant, iar reflectoare cere sa o lumineze mai sunt doar in partea din fata.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

 1. Nicu Mircan,cartier Noua
  Dar cu parcarile de la Aro cum ramane? Se pregatea „decartarea” acestora tot in schimbul cu Cetatea!!
  Culmea ar fi sa ceara si Muzeul Judetean „privatizarea” Turnului Sfatului,dupa ce Cancescu a pus la cale
  „restituirea” Muzeului Civilizatiei Urbane …exact dupa ce C.J. a bagat acolo aproape 1 milion !!
  alo DNA,se aude?Ca sunt fraude cat casa…

 2. Am auzit cu ceva timp in urma ca primaria a fost la un pas sa recupereze Cetatea. Atunci a fost si un avocat care s-a ocupat si care a fost foarte aproape de recuperarea Cetatii. Doar MAFIA care ne jefuieste de ani de zile putea sa-l opreasca. Un asemenea imobil nu putea ajunge niciodata in zona privata. Se pare ca nu exista acte prin care a trecut din patrimoniu primariei. Faptul ca a ajuns la SIF, fostul FPP (si atunci tot Fercala era sef) nu este altceva decat un furt din averea orasului. Sigur nu a lipsit prea mult sa ne fure si cea mai reprezentativa cladire a orasului, cea din Piata Sfatului. Am auzit ca si Castelul Bran este al municipalitatii Brasov si ca ajuns la un fals Hohenzollern-Sigmaringen prin intermediul unor mafioti din zona sefilor politici din Brasov (Doi dintre acestia au dosare penale. cu alte furaciuni). Comunitatea brasoveana a fost una din cele mai bogate nu doar din Transilvanioa ci din Europa. Daca cineva stie mai multe sa ne spuna.

 3. Dan Suciu ,Brasov
  Din cate se stie , acolo sus, la Cetatuie, este o mare mizerie finaniara
  si un mare tun in pregatire! Inclusiv cu sei peste 100 de arbori seculari
  care au „disparut”,dupa defrisarile Dealului plus amenajarile si asfaltarile cu Vectra de-acum 4-5 ani
  Cunosc pozitiv ca vor veni saptamana viitoare doua televizuni centrale la Brasov,inclusiv in sedinta C.L.
  Sripcaru si prietenul lui Fercala – cu care s-a pus la cale „chestia”sunt personaje foarte
  atractive pentru un scandal de presa…ca la mama lui,pus la cale de fostu primar turnator !!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.