Primăria Brașov a semnat contractul de finanțare pentru realizarea unui parc sportiv...

Primăria Brașov a semnat contractul de finanțare pentru realizarea unui parc sportiv și de recreere în zona ,,La Iepure”

0 104

Primarul George Scripcaru a semnat contractul de finanțare pentru proiectul ,,Realizarea unui spațiu multifuncțional de recreere și sport” în zona La Iepure. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții: 4.2 Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării urbane și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Valoarea sa este de  8.864.327,32 lei, iar 98% din valoarea eligibilă o reprezintă finanțarea nerambursabilă.

Descriere proiect:

Zona va fi amenajată cu un poligon pentru ciclism, destinat în primul rând copiilor, unde aceștia vor putea învăța mersul pe bicicletă, dar și regulile de deplasare în trafic, astfel încât bicicleta să devină un mijloc de transport utilizat în mod obișnuit, în locul autovehiculului. Va fi amenajată o pistă pentru biciclete cu lățimea de 2,00 m, cu două benzi de circulație pe o lungime totală de aproximativ 300 m, cu un traseu sinuos, prevăzut cu treceri pentru pietoni, indicatoare de circulație rutieră, semafoare și un sens giratoriu. O alee pietonală principală pietruită va străbate terenul pe axa nord-sud, făcând legătura dintre accesul pe teren, pavilionul administrativ și platoul de belvedere situat la cota cea mai înaltă a amplasamentului. Această alee face legătura cu toate zonele amenajate pentru recreere – aparate fitness, foișoare, balansoare pentru adulți, locuri de joacă pentru copii. Din loc în loc, de-a lungul acesteia, sunt prevăzute bănci din lemn pentru odihnă.

De asemenea, este asigurat accesul persoanelor cu dizabilități la toate amenajările din parc, fiind prevăzută și toaletă ecologică pentru acestea. Aleile din parc sunt suficient dimensionate pentru parcurgerea întregului traseu cu toate sinuozitățile propuse. Întrucât este necesară inserarea de-a lungul aleii principale a unor pachete de trepte care să preia din înălțime, astfel ca panta să nu fie foarte abruptă, este asigurat accesul la toate dotările cu ajutorul unei serpentine, care conduce, de asemenea, la belvedere.

Zona de învățare a mersului pe bicicletă în trafic – poligon ciclism

Se desfășoară de-a lungul întregului amplasament și constă în realizarea unei zone cu precădere înierbate în care sunt amenajate piste pentru biciclete dotate cu toate elementele specifice deplasării în trafic – marcarea benzilor de circulație, treceri pietonale, indicatoare de circulație, sens giratoriu, semafoare. Pista se adresează în special elevilor, pentru a-i învăța să se deplaseze la școală cu bicicleta în condiții de siguranță.

Spațiul destinat activităților sportive va conține următoarele module/zone indicative:

  • zona învățare reguli de bază pentru cicliști, mersul pe bicicletă asistat în linie dreaptă;
  • zona învățare pe serpentine, simularea unor zone cu denivelări pentru cicliști inițiați;
  • zona de învățare a regulilor de conduită în trafic, simularea unei intersecții semaforizate și semnalizate, precum și a unui sens giratoriu;
  • zona de concurs special amenajată pentru evaluarea aptitudinilor cicliștilor și testarea gradului de învățare parcurs în etapele anterioare.

Zona de relaxare şi petrecere a timpului liber – zonă care include mai multe tipuri de funcțiuni, dar care se împletesc una cu alta – în lungul axei nord-sud.

Crearea unei ambianțe plăcute diurne şi nocturne pentru principalele categorii de vârstă prin amenajarea mobilierului urban și zone specifice spațiului de recreere cum ar fi:

  • zona de odihnă pentru părinți/vârstnici, loc de joacă pentru copii, alei pietonale;
  • în spațiul de petrecere timp liber vârstnici s-a creat un spațiu cu 3 mese pentru table și șah. Această zonă este legată vizual de zona destinată activităților sportive pentru adulți, în care sunt montate3 aparate pentru fitness (multifuncționale, la care pot lucra simultan două – trei persoane);
  • un spațiu de relaxare cu foișoare din lemn – 6 bucăți și ansamblu de balansoare din lemn pentru adulți cu acoperiș– 9 bucăți. Această zonă este orientată lângă spațiul de joacă al copiilor, pentru a crea o conexiune între cele două generații;
  • în vecinătate va fi creatun loc de joacă, dotat cu structuri modulare, gândit pentru desfășurarea activităților educative și recreative, atât pentru copiii cu vârstă mică, sub supravegherea adulților, cât și pentru copiii care nu necesită o supraveghere permanentă. Spațiul va fi amenajat cu echipamente de lemn – 4 ansambluri modulare și un spațiu de joacă.
  • 35 de bănci , amplasate de-a lungul aleilor, alături de stâlpii de iluminat.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.