Prima zi de scoala

Prima zi de scoala

0 85

Ca in fiecare an, in data de 15 septembrie, elevii revin din vacanta. Mai mult sau mai putin pregatite, scolile ii asteapta pe cei mici. Desi in majoritatea cazurilor s-au facut eforturi pentru renovari si dotari, mai sunt inca scoli fara autorizatii sanitare de functionare, cu incaperi sordide, cu pardoselile ori zidaria in stare critica, cu grupuri sanitare improprii ori cu mobilier foartevechi si neatractiv pentru cei mici sau cu dotari insuficiente. Scuze nu prea sunt, in afara de lipsa de interes a unor conducatori ai institutiilor de invatamant. Guvernul a pus la dispozitie fonduri. De asemenea sunt active finantari din fondurile structurale, cu 2% cofinantare, care ar fi putut sa faca din fiecare scoala un model. Putini au fost aceia care s-au gandit sa le faca micutilor o bucurie, multumindu-se cu ceea ce exista. Sunt si scoli cu dotare la standarde inalte, dar este greu de crezut ca nu mai e loc pentru nimic.
In conditii mai mult sau mai putin bune, elevii incep un nou an scolar, care, pe langa surprize placute (adaugarea mierii la gustarea formata din corn si lapte sau distributie memory-stickurilor) le aduce si una neplacuta, poate, dar sanatoasa: in scoli nu se vor comercializa prajituri, bomboane, sucuri, chipsuri si alte asemenea “bunatati”, prea dulci ori prea sarate. Accentul se va pune pe apa minerala si plata, fructe, gustari sanatoase.
Este foarte bine ca guvernantii se gandesc si la sanatatea celor mici, pe langa conditiile de invatatura. Ce ne facem insa cu actul de invatamant in sine, cu degringolada de la examene, cu manualele care in loc de clasicii literaturii universale le vorbesc elevilor nostri despre functionari publici (chiar de-or fi ei de la Bruxelles) si cu programul educativ din afara programei (vizite la muzee, bilete reduse la concerte, cercuri, cluburi)? De astea cine si cand se va ocupa? Pana cand cei indreptati sa dea un raspuns se vor dumiri, nu ptem decat sa le dorim tuturor, elevi si cadre didactice, un an scolar cat mai bun.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.