Prima Scoala, al nu stiu catelea furt

Prima Scoala, al nu stiu catelea furt

0 94

Un nou furt la Muzeul Primei Scoli Romanesti. Lacasul din Scheii Brasovului pare o prada usoara pentru hotii tentati de obiecte de patrimoniu. Desi este protejat pe timpul noptii de un sistem de alarma si de lacate si grilaje in timpul zilei, in orele din afara programului de vizitare, muzeul a fost spart din nou. Suspectii – un grup de indivizi care dadea de cateva zile tarcoale asezamantului din curtea Bisericii Sf. Nicolae – au actionat, se pare, in miezul zilei. Au spart lacatele, au fortat o usa si au patruns in interior. Daca pana aici s-au descurcat, s-au dovedit ageamii odata ajunsi inauntru. In vitrinele muzeului se gasesc obiecte multe mai pretioase decat cele patru carti in slavona, scrise cu caractere chirilice, cu care au plecat spargatorii. Ceea ce il face pe costodele muzeului, preotul si consilierul local liberal Vasile Oltean, sa banuiasca o comanda din strainatate. Acolo unde obiectele ar putea fi vandute mai in siguranta si la preturi mai mari decat ar putea obtine in Romania.
Tocmai pretaluirea ceasloavelor, tiparite de Diaconul Coresi, este una din sursa banuilelilor pe care le nutreste Politia in cazul furtului. Oamenii legii afirma, out of record, ca preotul Oltean declarase initial ca fiecare din cartile furate ar valora circa 2.000 de lei si nu ar fi apartinut patrimoniului. pentru ca ulterior sa revina si sa creasca valoarea volumelor bisericesti, pe care le-a si inclus in patrimoniu.
Acelasi custode Oltean afirma ca vizitele repetate in ultimele saptamani ale catorva indivizi l-au bagat la banuiala. S-a prezentat chiar la politie pentru a face o sesizare, insa aici i s-ar fi spus ca nu se poate face nimic pana cand nu se produce o dauna. Daca mai adaugam si detaliul ca paznicul muzeului si-a schimat si el declaratiile initiale, oamenii legii par indreptatiti sa banuiasca ceva mai necurat decat o simpla spargere.
Fondul de carte si obiecte sfinte gazduit de muzeul din Schei este pomenit in termeni ditirambici de toti vizitatorii. Autoritatilor de tot soiul le place sa inchine panegirice custodelui si colectiei ferecate aici. Conducerii judetului ii place sa se laude frecvent cu sumele europene uriase pe care le va atrage pentru modernizarea locasului. Inaltul ierarh Visarion Rasinareanu, care a vizitat recent Scheii Brasovului, remarcat, alaturi de Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, ca nici macar Brukenthalul sibian nu se poate lauda cu patrimoniul Scheiului.
Platosa asta de elogii nu i-a folosit prea mult muzeului. Se doveste deja suspect de des la fel de vulnerabil ca un apartament oarecare.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.